economie cultuur politiek RSS

Afgedankte witte dolfijnen krijgen opvang in IJsland

Afgedankte witte dolfijnen krijgen opvang in IJsland

Twee witte dolfijnen die momenteel nog optreden in een Oceanium in Shanghai gaan volgend jaar met pensioen. Nu de weerstand tegen dolfijnenshows toeneemt neemt een grote exploitant het initiatief voor een opvang voor dieren die jarenlang mensen hebben geamuseerd, maar nu hebben afgedaan.

Kleine Grijze en Kleine Witte zullen de komende maanden worden voorbereid op een reis van 35 uur met de vrachtwagen, vliegtuig en veerboot van China naar IJsland. Ze worden getraind om op een stretcher te liggen en moeten bovendien fysiek sterker worden en een speklaag kweken om straks in het ijskoude water van de Klettsvik-baai te kunnen overleven.

Daar worden ze de eerste bewoners van een 32.000 vierkante meter grote opvang voor dolfijnen van de Britse keten Sea Life aquarium. Het gaat om twee witte dolfijnen, ook wel Beluga dolfijnen genoemd. Beide vrouwtjes zijn 12 jaar oud.

 

Uitgespeeld

Ze hadden nog een paar jaar in Shanghai kunnen optreden -dolfijnen worden in gevangenschap gemiddeld 17 jaar-, maar de publieke belangstelling voor hun optredens neemt af. Er is steeds meer discussie over het houden van dieren in gevangenschap, laat staan over het laten optreden van de dieren om mensen te amuseren. Maar net zoals het circus vinden veel jongeren er niet meer zoveel aan.

SeaLife aquarium wil met de twee 'Chinese' dolfijnen in Klettsvik onderzoek doen of het mogelijk is om dieren die in gevangenschap hebben geleefd kunnen worden voorbereid op terugkeer in het wild. Het is echter niet de verwachting dat dit met Kleine Grijze en Kleine Witte al lukt, maar mogelijk wel met andere dolfijnen uit Sea Life aquariums die worden gesloten. Klettsvik-baai geniet enige bekendheid, omdat hier orca Willy (Free Willy) vier jaar werd getraind voor terugkeer in de oceaan. Hij overleed anderhalf jaar nadat hij werd vrijgelaten.

 

Toeristische markt

Changfeng Ocean World werd in 2012 overgenomen door Merlin Entertainments. Het bedrijf exploiteert wereldwijd toeristische attracties zoals Legoland, Madame Tussauds en Sea Life aquarium. Het concern is in toenemende mate in Azië actief, de snelst groeiende toeristische markt ter wereld. Merlin heeft zes attracties in China, vier wassenbeeldenmusea van Madame Tussauds, een Legoland en het aquarium in Shanghai.

donderdag 28 juni 2018


Gerelateerde onderwerpen:

200 miljoen Chinese toeristen in 2020
Wanda Group verkoopt pretparken en hotels
Wanda wil pretpark bij terracotta-leger

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder