economie cultuur politiek RSS

Chinese media aardig voor Japan na voetbalverlies

Chinese media aardig voor Japan na voetbalverlies

Het Japanse voetbalteam wordt uitgebreid geprezen in de Chinese media voor zijn prestaties op het WK2018. Dat was begin van het toernooi wel anders.

"Japan is op dit moment het beste team van Azië." Ondanks het verlies was de wedstrijd tegen de Belgen "briljant". En: "Japan geeft het Chinese nationale team een lesje." Chinese commenatoren komen dinsdag superlatieven tekort om de prestatie van de Blauwe Samoerais te beschrijven. Als enige Aziatische team drong Japan door tot de laatste zestien op het wereldkampioenschap in Rusland en zorgde in de achtste finale bijna voor een stunt tegen België (3-2).

Het succes van Japan is geen toeval, schrijft nieuwssite Sina, want het land weet zich al sinds 1998 ononderbroken te kwalificeren voor het WK en behaalde daar al drie keer de laatste zestien. Een voorbeeld voor China, schrijft de website. "Er is geen consistente voetbalstijl in ons nationale team. En het ontbreekt aan geduld om een tactische stijl te ontwikkelen die bij het team past", aldus Sina, dat de Chinese voetbalbond oproept een voorbeeld te nemen aan de Japanse jeugdopleiding.

 

Schijnbeweging

De complimenten zijn wellicht terecht, een tikje overdreven zelfs misschien. Maar wat vooral opvalt is dat de Chinese media tijdens dit toernooi 180 graden van mening zijn veranderd. Na de eerste wedstrijd van de Japanse elf waren de commentaren nog vilein. De Japanse winst op Colombia was een mazzeltje; puur geluk.

Dat schoot veel Chinese voetbalfans in het verkeerde keelgat. "Japan is er tenminste bij op het WK", schreef iemand op Weibo. "Ik ben geen fan van Japan, maar er is geen enkele reden om afbreuk aan hun sportieve prestatie te doen", reageerde een ander. Een verfrissend geluid in een land waar de meeste burgers er geen traan om laten als Japan verliest, op welk terrein dan ook. 

 

Bedankt

Veel Chinese internetgebruikers was het bovendien niet ontgaan dat Japanse fans na afloop van de wedstrijd tegen Colombia zelf het stadion opruimden. Foto's en filmpjes van fans die gewapend met een vuilniszak blikjes en flesjes op de tribune verzamelden werden in China duizenden keren gedeeld. En dinsdag, na de Belgische uitschakeling, verbaasden Chinezen zich opnieuw over de goed opgevoede Japanners. Ondanks de zure nederlaag hadden ze de moeite genomen een in het Russisch opgesteld bedankje voor de organisatoren in Rostov in de kleedkamer achter te laten (foto).

De positief verraste internetgebruikers zijn echter niet de enige reden voor de veranderende toon van de Chinese staatsmedia. Nu de handelsoorlog met de Verenigde Staten op de spits wordt gedreven, worden spanningen met andere landen even niet verder opgevoerd. Dat kan later altijd nog.

dinsdag 3 juli 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Handelsoorlog China en VS escaleert snel
China prominenter op WK Voetbal dan ooit tevoren
Na tien jaar hebben Japan en China hun hotline

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder