economie cultuur politiek RSS

Beursgang Xiaomi valt toch een beetje tegen

Beursgang Xiaomi valt toch een beetje tegen

Bij een beursgang in Hong Kong heeft de Chinese mobieltjesmaker Xiaomi maandag 4,7 miljard dollar opgehaald. Zorgen bij beleggers drukten de koers.

Oprichter Lei Jun had het zich ongetwijfeld anders voorgesteld. Eerder dit jaar liet Xiaomi nog weten dat het verwachtte tien miljard dollar op de beurs te kunnen ophalen. Dat doel werd in aanloop naar de IPO al bijgesteld; uit de prospectus bleek dat Xiaomi dacht het aandeel te kunnen introduceren voor een prijs tussen de 22 en 17 HKdollar (2,80-2,16 USdollar).

Maandagochtend werd duidelijk dat voor de onderkant van die bandbreedte werd gekozen. Zelfs dat bleek te hoog gegrepen. Het aandeel zakte direct nadat er in gehandeld kon worden met 6 procent weg. Op het einde van de handelsdag sloot het kersverse aandeel 1,2 procent onder de introductieprijs.

 

Hooggespannen verwachtingen

Daarmee is de eerste grote Chinese beursintroductie sinds die van Alibaba toch een teleurstelling. Het internetbedrijf van Jack Ma haalde in september 2014 nog 25 miljard dollar bij beleggers op; de grootste beursgang ooit op Wall street. De introductiekoers van 68 dollar schoot toen direct de lucht in en tikte bijna de 100 dollar aan om uiteindelijk 93,89 dollar te sluiten; een dagwinst van 38 procent.

Er wordt met argusogen naar de Xiaomi-beursgang gekeken, omdat er een heel peloton Chinese techbedrijven staan te trappelen om naar de beurs te gaan. Bij Xiaomi denken ze dat de teleurstellende introductie is te wijten aan de handelsoorlog. "Op dit kritieke moment in de handelsrelaties tussen China en de VS zijn de kapitaalmarkten in de wereld constant in beweging", verklaarde Lei. "Hoewel de macro-economische omstandigheden verre van ideaal zijn, geloven wij dat een werkelijk groot bedrijf de uitdaging aan kan en zichzelf kan onderscheiden."

 

Toegevoegde waarde

Maar analisten hebben meer redenen om zich ongerust te maken. Zij vrezen dat Xiaomi onvoldoende winstgevend zal zijn, omdat vooral de goedkope producten uit zijn assortiment goed verkopen; hier zit minder marge op. Ook zijn er zorgen dat Xiaomi in de problemen kan komen als het noodzakelijke onderdelen niet meer in het buitenland kan kopen; zoals het Chinese techbedrijf ZTE overkwam. Toen het vorige maand plotseling op een zwarte lijst van de Amerikaanse overheid kwam te staan, moest de productie worden stilgelegd en dreigde een faillissement.

De introductie mag dan tegenvallen, Xiaomi haalde 4,7 miljard dollar op en een koers van 2,12 dollar betekent dat de totale waarde van het bedrijf door beleggers op 54 miljard dollar wordt gewaardeerd. Toch niet slecht voor een bedrijf dat pas sinds 2010 bestaat.

 

Goedkoop hip

Xiaomi is acht jaar geleden opgericht door Lei, die eerder zijn fortuin in de software-ontwikkeling heeft gemaakt. Het bedrijf groeide snel op de Chinese thuismarkt door de combinatie van aantrekkelijk design en een lage prijs. Met die succesformule bestormde Xiaomi ook succesvol de markt in India en heeft daar Samsung als marktleider verdrongen. In Europa is Xiaomi inmiddels de nummer vier achter Samsung, Apple en Huawei, maar het gat met de laatste is vooralsnog aanzienlijk.

Het bedrijf maakt ook andere producten die met het internet verbonden zijn, zoals rijstkokers en luchtreinigers. Maar mobieltjes zijn goed voor 70 procent van de omzet.

maandag 9 juli 2018

Gerelateerde personen:

Jack Ma

Gerelateerde onderwerpen:

Spectaculaire eerste beursdag voor Alibaba
Zwarte zwaan geeft beursautoriteit de zenuwen
Chinese aandelen opgenomen in MSCI-index

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder