economie cultuur politiek RSS

Hong Kong wil onafhankelijkheidspartij verbieden

Hong Kong wil onafhankelijkheidspartij verbieden

De veiligheidsadviseur van Hong Kong heeft aangekondigd een politieke partij te willen verbieden die onafhankelijkheid van China nastreeft. De partij heeft drie weken gekregen om bewijs aan te dragen waarom zo'n verbod ongerechtvaardigd zou zijn.

De veiligheidsadviseur is van mening dat de Hong Kong National Party zijn activiteiten moet staken in het belang van de nationale veiligheid, de openbare orde of de bescherming van de rechten en de vrijheid van anderen. Dat staat in een brief die dinsdagochtend door de politie is afgeleverd bij Andy Chan Ho-tin, oprichter van de partij. Bij de brief is een lijst gevoegd van uitlatingen en gedragingen van Chan, waaruit moet blijken dat zijn activiteiten in strijd zijn met de wet.

Chan krijgt tot 7 augustus om bezwaar te maken tegen het voorgenomen besluit. Een verbod is de meest vergaande maatregel tot nu toe tegen politici of partijen die behoud van autonomie of zelfstandigheid van Hong Kong nastreven.

 

Paraplu-beweging

De 27-jarige Chan is een van de activisten die actief was tijdens de Paraplu-demonstraties eind 2014. Toen protesteerden wekenlang burgers voor democratische hervormingen. Op het hoogtepunt gingen een half miljoen mensen de straat op. Maar het protest bloedde dood en uiteindelijk besliste de rechter dat de laatste demonstranten hun blokkades moesten opgeven en de straat vrij moesten maken.

Sommige demonstratieleiders besloten de politiek in te gaan om hervormingen van binnenuit na te streven. Hierop ontstond een juridisch steekspel, waarin het stadsbestuur erin slaagde te voorkomen dat zes gekozen volksvertegenwoordigers hun zetel innamen. Chan had intussen de HKNP opgericht, maar mocht zich niet kandidaat stellen, omdat hij volgens de kiesraad vanwege zijn pro-onafhankelijkheidsstandpunt ongeschikt is als parlementariër. De kiesraad meent dat het nastreven van onafhankelijkheid in strijd is met de Basic Law; wie dat propageert breekt de wet en mag zich niet verkiesbaar stellen.

 

Vrijheid van vereniging

Een verbod van een politieke partij is in Hong Kong nog niet eerder vertoond. "In Hong Kong kennen we vrijheid van vereniging, maar die vrijheid is niet onbeperkt", verklaarde veiligheidsadviseur John Lee op een persconferentie. Hij zei dat een vereniging kan worden verboden als deze een veiligheidsrisico vormt. Desgevraagd zei hij dat het beschermen van de nationale integriteit en de onafhankelijkheid van de Volksrepubliek China ook tot de nationale veiligheid behoort.

Als de partij wordt verboden heeft dat niet alleen gevolgen voor het bestuur en de leden. Iedereen die de partij financieel steunt of partijactiviteiten bijwoont is dan strafbaar en kan tot 50.000 HKdollar (ruim 5.000 euro) of twee jaar celstraf krijgen opgelegd. Oprichter Chan reageerde furieus op de Facebookpagina van de HKNP: "Vandaag staan de burgers van Hong Kong tegenover de Chinese kolonisten en hun handpoppen in de huidige regering van Hong Kong en het is deze strijd die onze beweging definieert."

dinsdag 17 juli 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Geen strafverzwaring voor studentenleiders HK
Zes jaar cel voor activist Edward Leung in Hong Kong
Vier parlementariƫrs Hong Kong verliezen zetel

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder