economie cultuur politiek RSS

Boekrecensie: het daagt over het Oosten

Boekrecensie: het daagt over het Oosten

Zes maanden lang reisde de Portugese oud-minister Bruno Maçães kriskras door Europa en Azië op zoek naar wat deze werelddelen verbindt in plaats van verdeelt. Zijn conclusie is dat we beter werk kunnen maken van een Euraziatisch beleid dan afwachten hoe China dat concept vormgeeft.

Nadat Bruno Maçães in 2015 was afgetreden, besloot hij zijn ervaringen en opgedane inzichten als minister van Europese Zaken vast te leggen. Hij had natuurlijk zijn memoires kunnen schrijven – zoals meer oud-politici dat doen. Maar Maçães koos gelukkig voor een spannender vorm. Hij besloot een half jaar door het Euraziatische continent te reizen om met eigen ogen te zien hoe Europa en Azië steeds meer met elkaar te maken krijgen.

Maçães legde zichzelf twee simpele spelregels op: hij zou gedurende zijn rondreis niet vliegen en nooit verder dan een week vooruitplannen. Een jaloersmakend plan dat hem uiteindelijk per boot, bus, taxi en trein van Astrakhan in Rusland naar Khorgas in China bracht. Maar dan wel via zo’n beetje de langst mogelijke omweg.

 

De rest van de boekrecensie lees je op China2025.

 

Meer weten over The Dawn of Eurasia of direct kopen, klik dan hier.

donderdag 19 juli 2018Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder