economie cultuur politiek RSS

Te koop op Taobao: de hoe-trouw-is-mijn-partner-test

Te koop op Taobao: de hoe-trouw-is-mijn-partner-test

Chinezen die willen weten of hun partner eerlijk en trouw is, kunnen terecht bij bureaus die gespecialiseerd zijn in online flirten. Testen of je partner ontvankelijk is voor een avontuurtje is voor mannen duurder dan voor vrouwen.

Op internetmarktplaats Taobao is alles te koop wat een mens mogelijkerwijs nodig heeft, van krokodillen tot een Boeing 747. Ook diensten die inspelen op liefdesperikelen zijn populair, zoals een huurvriend om familie om de tuin te leiden tot bedrijven die in opdracht van Chinese vrouwen de maitresse van hun man 'ontmoedigen'. Betrekkelijk nieuw is de dienstverlening om je partner te testen op trouw en eerlijkheid.

Tientallen bureautjes bieden aan voor bedragen tussen de 25 yuan (2,75 euro) en 1.314 yuan (een kleine 200 euro) online te flirten. Partijtabloid Global Times neemt de proef op de som en komt zo in contact met een 21-jarige studente die zich voor haar werk Mengmeng noemt, 'Droom'. Zij werkt voor een bedrijf dat volgens de gegevens van Taobao al voor 800 klanten een opdracht heeft uitgevoerd. Het online-Temptation Island is voor vrouwelijke testkandidaten overigens drie tot vier keer zo duur. Logisch, vindt Mengmeng, "Vrouwen zijn nu eenmaal moeilijker te betrappen dan mannen."

 

Test, test, een, twee, drie

Nadat is betaald moet vervolgens naam, professie, mobiele telefoonnummer, sociale media accounts en de hobbies van de te testen persoon worden doorgeven. Dan gaat Mengmeng of een van haar collega's aan het werk. In hun gereedschapskist behalve een mysterieuze naam, een verleidelijke profielfoto, flirterige selfies ook een vlotte babbel.

Via social media als WeChat of QQ wordt zo snel mogelijk contact gelegd. Wordt haar vriendschapsverzoek afgewezen, dan is dat goed nieuws dat direct aan de opdrachtgever wordt doorgegeven. Maar ontstaat er een dialoog, dan vraagt Mengmeng al snel of er misschien een vaste partner in het spel is. Nu worden de bokken van de schapen gescheiden. Wordt er gelogen, dan probeert Mengmeng  de hoofdprijs binnen te halen: een afspraakje.

 

Overspel

De hele chatgeschiedenis wordt integraal aan de opdrachtgever doorgegeven. Die zijn blijkens de recensies op Taobao doorgaans enthousiast. "Bedankt testers", schrijft iemand, "Jullie hebben me geholpen te zien wat voor schoft hij is." Een ander vond juist geruststelling: "Ik ben zo blij dat mijn vriendje de verleiding heeft weerstaan." Al levert dat direct een nieuw probleem op: "Ik hoop dat hij er nooit achter komt dat ik mensen heb ingehuurd om hem uit te testen."

Global Times haalt een seksuoloog aan, die vertelt waarom de angst voor ontrouw toeneemt. Urbanisatie heeft de sociale controle verminderd. Geboortebeperking heeft het risico op ongewenste zwangerschap verminderd. Omdat hoogopgeleide Chinese vrouwen steeds vaker goede banen hebben, zijn ze niet langer financieel afhankelijk van hun man. Dat geeft hen de autonomie in de liefde eigen keuzes te maken. Uit onderzoek van seksuoloog Pan Suiming in 2015 blijkt dat 34 procent van de volwassen Chinese mannen weleens een affaire heeft gehad. Bij de vrouwen is dat 14 procent, maar in 2000 nog maar 4 procent.

vrijdag 27 juli 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Beijing wil einde aan huwelijk op slippers
Datingsites moeten identiteit singles controleren
Single vrouwen blijken robots; dating-apps gesloten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder