economie cultuur politiek RSS

CCTV-journaliste vast na rel op Brits partijcongres

Een correspondente van de Chinese staatstelevisie en -radio is zondagmiddag in Birmingham gearresteerd op verdenking van mishandeling. Hoewel de journaliste klappen uitdeelde eist de Chinese ambassade in Londen excuses. +UPDATES

De 48-jarige correspondente, Kong Linlin, bezocht zondag een evenement in de marge van het congres van de Britse conservatieve partij. Bij een incident zou zij een vrijwilliger meermaals hebben geslagen. De politie heeft Kong de volgende ochtend vrijgelaten, maar verdenkt haar nog wel van eenvoudige mishandeling.

De Chinese ambassade publiceerde maandag een verklaring waarin excuses worden geëist. "Het is onbegrijpelijk dat een Chinese journaliste zulke tegenwerking ondervindt en zelfs wordt aangevallen in een land dat de vrijheid van meningsuiting promoot terwijl ze alleen een vraag stelde en haar mening gaf. Dit is volstrekt onacceptabel." Ook haar werkgevers CCTV en CRI eisen excuses en roepen de Britse politie op Chinese journalisten beter te beschermen.

 

Verraders en handpoppen

De bijeenkomst met als titel 'De uitholling van vrijheid, rechtszekerheid en autonomie in Hong Kong' werd georganiseerd door het mensenrechtencomité van de conservatieve partij en de non-profitorganisatie Hong Kong Watch. Op de bijeenkomst waren ook enkele politici van pro-democratiepartijen uit Hong Kong ingevlogen, zoals studentenleider Nathan Law. Op een gegeven moment nam Kong het woord en noemde een panellid een leugenaar. Daarna schreeuwde ze dat hij anti-China was en erop uit was China te splijten.

Hierop vroeg de voorzitter van de bijeenkomst aan Kong of ze wilde kalmeren. Kong bleef echter schreeuwen en noemde de panelleden uit Hong Kong verraders en handpoppen. Hierop werd haar gevraagd de zaal te verlaten. Een vrijwilliger die Kong naar buiten wilde begeleiden zegt dat hij door haar twee keer in het gezicht is geslagen.

 

Handgemeen

De vrijwilliger, Enoch Lieu, zal later op Twitter uitgebreid zijn visie op het incident geven. "De vrouw beschuldigt me ervan haar het zwijgen op te willen leggen. Nee mevrouw, zeg ik, u moet nu gaan. Plosteling slaat ze me in mijn gezicht. [...] Ze blijft schreeuwen en weigert te gaan. Uit het niets slaat ze me opnieuw."

Zo'n beetje vanaf dit moment wordt het incident op video vastgelegd. Te zien is hoe de vrijwilliger Kong sommeert te vertrekken. De vrouw is dat echter niet van plan. Als Lieu haar arm aanraakt slaat ze die weg.  "You have no right" en "Not democratic in the UK", schreeuwt ze. Na enige tijd arriveren beveiligingsmedewerkers en wordt de vrouw naar buiten geleid.

 

Patriottisme

Op Chinese sociale media is er opvallend veel bijval voor de verslaggeefster, constateert de website What's on Weibo. Veel Chinezen vinden haar een held omdat ze het opneemt tegen separatisten die Hong Kong van het moederland willen afdrijven. "Ik hou van mijn land. Deze CCTV-journaliste is geweldig", schrijft iemand.

Ook de Chinese ambassade is niet ontgaan wat het thema was van de bijeenkomst waar het incident plaatshad. In dezelfde verklaring waarin excuses worden geëist voor Kong's behandeling, wordt Groot-Brittannië gesommeerd zich niet met de kwestie Hong Kong te bemoeien. "Het evenement stimuleert de arrogantie van de anti-Chinese separatisten. Het geeft aanleiding tot ernstige zorgen en grote bezwaren. China is fel gekant tegen bemoeienis met de interne aangelegenheden van Hong Kong door wie of op welke wijze dan ook."

 

Agent provacateur

Dat er in China al langer grote ergernis is over de Britse bemoeienis met Hong Kong is een bekend gegeven. Dat politici uit het pro-democratiekamp in het westen een platform krijgen, bevalt Beijing maar niets. In augustus sprak Andy Chan van de inmiddels verboden National Party voor de vereniging van buitenlandse correspondenten in Hong Kong FCC. Dat leidde tot verwijten dat de buitenlandse journalisten bevooroordeeld en anti-China zijn.

De grote vraag is wat precies de rol is van Kong. Zij was bij het partijcongres geaccrediteerd namens CCTV om verslag te doen. Waarom bemoeide zij zich met de inhoud en creërde zo een incident? Als de publieke opinie en de overheid ongeclausuleerd rugdekking geven kan iedere agent provocateur een diplomatieke rel veroorzaken en thuis een held worden. 

UPDATE - De Britse politie bevestigde de website HKFP op 25 oktober dat Kong Linlin zal worden vervolgd wegens eenvoudige mishandeling. Haar rechtszaak dient 7 november in Birmingham.

UPDATE II - Openbaar aanklagers hebben de zaak tegen Kong Linlin geseponeerd voordat het tot een zitting kwam. Volgens het parket is er onvoldoende bewijs van eenvoudige mishandeling om succesvol een straf te eisen.

maandag 1 oktober 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Hong Kong verbiedt pro-onafhankelijkheidspartij
Diplomatieke rel China en Zweden na boekingsfoutje
David en Goliath: Nauru eist excuses van China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder