economie cultuur politiek RSS

China gaat supersonische treinen ontwikkelen

China gaat supersonische treinen ontwikkelen

Een Chinese voertuigbouwer en een lucht- en ruimtevaartfabrikant slaan de handen ineen om de trein van de toekomst te ontwikkelen. Die moet met snelheden tot boven de duizend kilometer per uur gaan rijden.

De samenwerking tussen Zhejiang Geely en China Aerospace Science and Industry Corp (CASIC) werd dinsdag aangekondigd op de internationale vliegshow in Zhuhai. Beide bedrijven denken door verschillende technieken te combineren de snelheid van treinen flink op te voeren. Geely is een van de grootste Chinese autofabrikanten en is eigenaar van Volvo. CASIC is een belangrijke leverancier voor China's ambitieuze ruimtevaartprogramma.

De nieuwe trein combineert de technieken van magneetzweeftrein en hyperloop. De eerste gebruikt magneetlevitatie: een magneetveld tilt een voertuig op waardoor er geen rolweerstand is. Hyperloop is gebaseerd op het creëren van een vacuüm in een tunnel, waardoor de luchtweerstand wordt weggenomen. Zonder die weerstanden kunnen voertuigen zich veel sneller bewegen.

 

Nieuwe technieken

In een toelichting vertelden onderzoekers van CASIC dat de nieuwe trein (op papier) sneller dan duizend kilometer per uur kan rijden. In theorie zou de snelheid zelfs tot vierduizend kilometer worden opgejaagd. Op vijf plekken zijn magneetzweeftreinen al in commercieel gebruik; drie in China, een in Japan en een in Zuid-Korea. De bekendste is de Maglev-verbinding tussen het internationale vliegveld van Shanghai en het zakendistrict Pudong die een top van 430 kilometer per uur haalt.

Hyperloop bevindt zich nog in de experimentele fase. Wetenschappers buigen zich over een systeem waarin capsules zich door een vacuüm getrokken buis beweegt -onder of boven de grond. Onder meer techondernemer Elon Musk (Tesla, SpaceX) investeert in deze nieuwe technologie. Hoewel enorme tijdswinst valt te boeken, zijn de benodigde investeringen gigantisch.

 

Trein als exportproduct

China heeft in tien jaar tijd het grootste hogesnelheidsnetwerk ter wereld uit de grond gestampt. Het netwerk omvat 22.000 kilometer, verbindt alle majeure steden in China met elkaar. Vorig jaar vervoerden de snelle treinen 1,7 miljard passagiers. Op binnenlandse trips is de trein daarmee een geduchte concurrent van het vliegtuig - zelfs in een gigantisch land als China.

Maar China wil meer. Het droomt van een internationaal netwerk dat Aziatische hoofdsteden met elkaar verbindt. De Chinese wetenschapper Wang Mengshu, spoorwegdeskundige van de Chinese Academie van Ingenieurs en ook wel de vader van de Chinese hogesnelheidstrein genoemd, presenteerde al eens een plan voor spoorverbindingen tussen Beijing en Istanbul in westelijke richting en een via Noord-Rusland door een 200 kilometer lange tunnel onder de Beringstraat naar Alaska, door Canada naar de VS. Andere Chinese wetenschappers wijzen op de enorme investeringen die daarvoor nodig zijn en denken dat het vliegtuig op de lange afstand favoriet blijft.

 

Meer weten over China's netwerk van hogesnelheidstreinen? Kijk dan ook naar deze video die ik eerder dit jaar maakte.

dinsdag 6 november 2018


Gerelateerde onderwerpen:

China overweegt bouw hogesnelheidstrein naar VS
Chinese kogeltrein gaat stukje harder rijden
China gaat magneetzweeftreinen ontwikkelen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder