economie cultuur politiek RSS

Shanghai SIPG stoot Guangzhou van de troon

Shanghai SIPG stoot Guangzhou van de troon

Op de een na laatste speeldag van de Chinese voetbalcompetitie heeft Shanghai SIPG met een 2-1 overwinning het kampioenschap zeker gesteld. Daarmee komt een eind aan een indrukwekkende reeks van Guangzhou Evergrande; die werd zeven keer op rij China's nummer één.

Shanghai SIPG begon woensdag met vijf punten voorsprong aan de voorlaatste speelronde. Het deed wat het moest doen: thuis winnen van Beijing Renhe. Dankzij doelpunten van Odil Akhmedov en Wu Lei zat de wedstrijd al snel in het slot. De tegentreffer van Makhete Diop maakte het niet spannend, want op het andere veld waar directe concurrent Guangzhou speelde voltrok zich een verrassing.

De regerend landskampioen ging met 2-0 onderuit bij degradatiekandidaat Chongqing Lifan. Guangzhou Evergrande was blijkbaar nog niet over de teleurstelling van afgelopen weekend heen; toen verloor het de directe confrontatie met Shanghai SIPG na een doelpuntenfestival: 4-5. Daarmee komt een einde aan een indrukwekkende reeks waarin de ploeg uit Guangzhou in de periode 2011 tot 2017 het Chinese voetbal domineerde.

 

Winnaars en verliezers

Naast landskampioen Shanghai SIPG hebben ook Guangzhou Evergrande en Shandong Luneng zich geplaatst voor de Aziatische Champions League. Beijing Guoan greep naast de tickets voor de internationale competitie. Aan het begin van het seizoen hoopte de club uit de hoofdstad nog te kunnen strijden om het kampioenschap van de Chinese Super League. Maar zoals zo vaak, viel Beijing Guoan tegen.

Dat Guizhou Zhicheng zal degraderen is al enkele weken duidelijk. Voor de tweede degradatieplek blijft het tot de laatste speeldag spannend. Tianjin Teda, Chongqing Lifan, Changchun Yatai en Dalian Yifang hebben alle vier 32 punten. In theorie kunnen zelfs Guangzhou R&F (35 punten), Henan Jian (34) of Tianjin Quanjian (33) nog aan het kortste eind trekken.

UPDATE - Changchun Yatai is de tweede ploeg die dit seizoen degradeert uit de Chinese Super League. Op de laatste speeldag verloren ze met 2-0 van direct concurrent Dalian Yifang.

 

Meer weten over het Chinese voetbal. Kijk dan ook de video terug die ik maakte met Guus Hiddink, coach van het Chinees Olympisch elftal.

woensdag 7 november 2018


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese media aardig voor Japan na voetbalverlies
Q&A: Todd Wijnstekers over Chinees voetbal
Tweede Aziatische Champions League Guangzhou

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder