economie cultuur politiek RSS

Maatregelen tegen Chinese kopieerdrift

China is de productiehal van de wereld. Maar behalve een goedkope productieplek, is het ook een bron van valse concurrentie. Bedrijven nemen maatregelen om namaakartikelen te voorkomen.

Je hebt iets moois bedacht, maar nog geen zes maanden nadat jouw uitvinding in productie is genomen verschijnen er schaamteloze kopieën op de markt voor een veel lagere prijs. Mogelijk komen die uit dezelfde Chinese fabriek waar jij jouw artikelen laat maken, ontdekte BBC News.

Soms laten fabrieken de machines doorproduceren, om de overproductie aan andere partijen te verkopen. Die kunnen de fabriek vaak een hogere prijs bieden, omdat ze geen ontwikkelingskosten of overhead hebben. Maar ze kunnen ze wel goedkoper aan de consument aanbieden. In het gunstige geval in heel andere landen dan waar jij actief bent, maar voor hetzelfde geval op jouw thuismarkt.

 

Tegenmaatregelen

Om dit te voorkomen nemen bedrijven tegenmaatregelen. Allereerst door betrouwbare fabrikanten te zoeken. Met een beetje research kom je er bijtijds achter wie de cowboys zijn die jou pootje lichten. Ook al betekent dat soms wel dat je niet alleen voor de laagste prijs moet kiezen.

Maar vertrouwen is goed; een beetje controle wil ook wel helpen. Sommige opdrachtgevers laten webcams in de productiehal monteren, om op afstand te kunnen controleren of er extra wordt geproduceerd.

Anderen kiezen ervoor om de productie van componenten over twee of meer fabrikanten te spreiden, zodat zij niet een compleet product kunnen maken.

Een bedrijf als Hewlett-Packard brengt een essentieel onderdeel zoals printkoppen in afgemeten aantallen naar China. Op die manier voorkomt het overproductie van een compleet product.

 

Shanzhai

De namaakartikelen treffen niet alleen luxe artikelen en bekende merken, maar allerlei producenten. De kopieerindustrie wordt in China ook wel Shanzhai genoemd. De schade die het bedrijfsleven oploopt aan misgelopen omzet, licenties en royalties loopt in de tientallen miljarden. Volgens de US International Trade Commission is die schade alleen voor de VS al 48,2 miljard dollar per jaar (cijfer 2009). Driekwart van alle namaak-producten zouden China als origine hebben.

China heeft een slecht imago als het om de bescherming van intellectueel eigendom gaat. Het past ook niet in een traditie waarbij het individu ondergeschikt is aan het collectief. Om economische redenen probeert de Chinese regering er wel iets aan te doen. Met enige regelmaat worden nepartikelen in beslag genomen en vernietigd. Maar in de praktijk is de pakkans gering. 

 

dinsdag 16 april 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder