economie cultuur politiek RSS

Australië weert Chinese zakenman wegens inmenging

De Australische regering trekt het visum van de Chinese zakenman Huang Xiangmo in; ook wordt zijn aanvraag voor een Australisch paspoort afgewezen. Huang kwam in opspraak door donaties aan Australische politieke partijen.

Zo ben je de gevierde man die de vriendschap en samenwerking tussen China en Australië symboliseert. En zo ben je persona non grata. Het Australische ministerie van binnenlandse zaken heeft met onmiddelijke ingang het doorlopende visum van Huang ingetrokken.

Dat gebeurde op verzoek van de Australische geheime dienst ASIO, die Huang "in staat acht buitenlandse inmenging te bedrijven" en "in het verleden de bereidheid haaft getoond dat te doen". Tegelijkertijd maakte de autoriteiten in Canbarra bekend dat Huangs aanvraag voor de Australische nationaliteit is afgewezen op grond van zijn karakter. Ook zijn er twijfels over de geloofwaardigheid van informatie die hij bij zijn aanvraag heeft verstrekt.

 

Vastgoedtycoon

Huang is een Chinese zakenman die fortuin heeft gemaakt in vastgoedontwikkeling. Zijn bedrijf is naast Australië actief in Hong Kong, Thailand, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Vorig jaar nam Huang voor 715 miljoen dollar twee projecten in Australië over van de in financieel zwaar weer geraakte Dalian Wanda Group. Huang bezit een appartement in Sydney met een geschatte waarde van 13 miljoen dollar.

Hij was zeer actief in Australië, onder meer als voorzitter van de Oceanic Alliance of Promotion of the Peaceful Reunification of China en de Australian Council for the Promotion of the Peaceful Reunification of China, twee non-profit organisaties die het Chinese standpunt over territoriale kwesties in Tibet, Taiwan en de Zuidchinese-Zee uitdragen. Ook was hij financier van een denktank, de Australia China Relations institute, waarvoor hij oud-minister van buitenlandse zaken Bob Carr wist te strikken.

 

Buitenlandse inmenging

Huangs nauwe contacten met de politiek brachten hem in opspraak. In 2017 moest senator Sam Dastyari aftreden, nadat bekend was geworden dat hij Huang had gewaarschuwd dat de ASIO hem afluisterde. Dastyari had bovendien een geldbedrag van 5.000 dollar van Huang aangenomen.

Uit een inventarisatie bleek dat Huang de afgelopen vijf jaar in totaal 2,7 miljoen dollar heeft gedoneerd aan verschillende grote partijen. Het leidde tot een wet die buitenlandse -lees: Chinese- beïnvloeding moeilijker moet maken. Sindsdien is het voor politici verboden geld aan te nemen van buitenlandse sponsoren.

 

Mijn geld terug

Huang reageerde op het besluit dat hem uit Australië weert met een mengeling van verbazing, strijdlust en humor. De zakenman zegt dat de donaties die hij deed indertijd volkomen legaal waren en dat de pro-China organisaties waar hij actief voor was een standpunt verkondigen dat in overeenstemming is met het Australische Eén China-beleid.

Hij liet weten het besluit diep teleurstellend te vinden. "Dit is niet het Australië waar ik in geloof. Het Australië van vrijheid, democratie, rechtszekerheid en eerlijkheid." En: "Als de donaties die ik in het verleden heb gedaan ongepast worden geacht, dan raad ik politici of politieke partijen aan die terug te storten. Ik zal die vervolgens doneren aan een goed doel in Australië."

vrijdag 8 februari 2019


Gerelateerde onderwerpen:

Ook Australië tart Chinese claims op Zuidchinese-Zee
Chinese miljardair koopt mega-boerderij Australië
Venijnige diplomatieke rel tussen China en Australië

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder