economie cultuur politiek RSS

Blogaap vlogt: de Tiananmen-opstand

Dertig jaar geleden stroomde het Tiananmenplein in Beijing wekenlang vol met demonstranten. In de zevende aflevering van Blogaap vlogt ontmoet ik de Nederlandse sinoloog Henk Schulte Nordholt, die ooggetuige was van het bloedige neerslaan van de Tiananmen-opstand.

In het voorjaar van 1989 demonstreerden tienduizenden Chinese studenten wekenlang voor meer vrijheid en tegen corruptie. Al snel sloten burgers zich bij het protest op Tiananmenplein aan. Uit het hele land kwamen mensen naar de Chinese hoofdstad om mee te demonstreren en ook in andere grote steden ging men de straat op.

Na een vergeefse poging het protest te smoren, zette de Chinese overheid in de nacht van 3 op 4 juni 1989 een legermacht in die het protest koste wat het kost moest beëindigen. De Nederlandse sinoloog Henk Schulte Nordholt was ooggetuige van het bloedige neerslaan van de Tiananmen-opstand, waarbij zeker honderden, zo niet duizenden Chinezen het leven lieten. Tot op de dag van vandaag is het inzetten van het leger tegen de eigen bevolking in China een taboe-onderwerp.

 

Meer weten hoe China met dit beladen stuk verleden omgaat? Lees dan het boek The People's Republic of Amnesia van de Amerikaanse journaliste Louisa Lim. Meer info vind je hier.

zondag 2 juni 2019


Gerelateerde onderwerpen:

Blogaap vlogt. Afl.6: Chinese ruimtevaart
Celstraf voor activist vanwege artikel Tiananmen
Tiananmen-moeders hernieuwen oproep aan regering

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder