economie cultuur politiek RSS

Volkswoede over kindermisbruik overwint censuur

Volkswoede over kindermisbruik overwint censuur

In China is grote verontwaardiging ontstaan over een kindermisbruikzaak waarbij een gevierde zakenman is betrokken. Pogingen van censors om de zaak stil te houden bewijzen volgens internetgebruikers dat rijke zakenmannen en partijbobo's boven de wet staan.

China is al een week in de ban van het vermeende misbruik door Wang Zhenhua. Hij zou op vrijdag 29 juni in een hotelkamer in Shanghai een 9-jarig meisje hebben misbruikt. Wang (57) is steenrijk geworden in het vastgoed; hij staat net niet in de top-100 van de lijst met rijkste Chinezen.

Bovendien beschikt hij over politieke connecties: Wang is afgevaardigde in het Nationale Volkscongres namens zijn provincie Jiangsu. En hij is lid van de politieke consultatieve conferentie, een adviesorgaan van de Chinese overheid, namens de stadsprovincie Shanghai, waar zijn bedrijf is gevestigd.

 

Censuur

Voor de leiding van het propagandabureau van Shanghai redenen genoeg in te grijpen toen het nieuws van zijn arrestatie uitlekte. Een lokale krant was door de moeder van het kind getipt. Zij vertelde dat haar dochtertje door een bekende van de familie was getrakteerd op een tripje naar Disneyland Shanghai. Maar in plaats van het pretpark was een hotel waar Wang op het kind wachtte de werkelijke bestemming.

Andere Chinese media begonnen de primeur over te nemen. Maar uit een inmiddels uitgelekte dienstopdracht van het propagandabureau blijkt dat na enkele uren opdracht werd gegeven de berichtgeving over de misbruikzaak en Wang te verwijderen. De zaak was blijkbaar zo belangrijk dat de hoofdredacteuren en redactiechefs moesten bevestigen dat ze het bericht hadden ontvangen.

 

Social media

Maar het was al te laat. Het nieuws begon zich via sociale media razendsnel te verspreiden. Internetgebruikers toonden zich verontwaardigd over het feit dat nieuwswebsites het bericht hadden teruggetrokken. Hoe was het eigenlijk gesteld met de normen en waarden in China, als zelfs een kindermisbruiker op bescherming van het partijapparaat kon rekenen?

Het propagandabureau - dat ook verantwoordelijk is voor de censuur - kreeg het zwaar te verduren. Eerst lekte de dienstopdracht uit om de zaak in de doofpot te stoppen. Niet lang daarna ook de naam van de functionaris die opdracht had gegeven de zaak Wang in de doofpot te stoppen: Lu Yibo.

 

Pedofielennetwerk

Vorige week woensdag kozen de partijtijgers eieren voor hun geld en openden de aanval op Wang. Staatszender CCTV bevestigde in het journaal dat het Wang was die was aangehouden in een zedenzaak. Hij werd snel uit zijn functie als volksvertegenwoordiger gezet. Steeds meer details lekten uit.

Details die vragen opriepen. Was deze misbruikzaak een incident? Wat is precies de rol van de bekende van de familie van het slachtoffer, mevrouw Zhou, die behalve het 9-jarige slachtoffer ook een 12-jarig kind bij zich had op haar trip naar Shanghai? En wat moeten we denken van Wangs activiteiten als weldoener voor weeshuizen in China? Is hier wellicht sprake van een omvangrijk pedofilienetwerk?

 

Voorkennis

Ondertussen heeft de zaak-Wang ook hele andere gevolgen. De beurskoersen van zijn bedrijven zijn gekelderd. Sinds het bekend worden van de kwestie zijn drie beursgenoteerde bedrijvan van Wang samen 5,4 miljard dollar minder waard geworden.

Twee Chinese advocaten zijn inmiddels een rechtszaak gestart over mogelijk misbruik van voorkennis. Wang werd op 1 juli gearresteerd, maar pas twee dagen later werd bevestigd dat het om de vastgoedtycoon ging. Hebben personen met kennis van zijn arrestatie in de twee dagen daartussen hun aandelen snel verkocht of zijn zelfs short gegaan om zich dankzij het kindermisbruik te verrijken?

woensdag 10 juli 2019


Gerelateerde onderwerpen:

Geen bewijs voor seksueel misbruik kinderopvang
Politie rolt kinderpornonetwerk China op
Burgers woedend over politieoptreden in misbruikzaak

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder