economie cultuur politiek RSS

Opinie: de rekening van de pandemie

Opinie: de rekening van de pandemie

Schadevergoeding van China eisen voor de schade die de Corona-uitbraak wereldwijd heeft aangericht, dient alleen de agenda van haviken die een ontkoppeling van de westerse en Chinese invloedsferen nastreven. Het middel is erger dan de kwaal, schrijf ik woensdag in een opinieartikel in het Nederlands Dagblad.

Onder politici circuleert de mening dat China schuld heeft aan wat ons nu overkomt als het gaat om het coronavirus. En dan met name in landen waar de virusuitbraak aanvankelijk werd gebagatelliseerd en werd getreuzeld met ingrijpen. Zo laat Washington geen kans voorbijgaan om met de beschuldigende vinger naar het gebrek aan transparantie van de Chinese overheid te wijzen. Covid-19 werd er China-virus of Wuhan-ziekte genoemd. Waar internationale samenwerking geboden is, zijn de grote landen momenteel met hun eigen positie bezig.

 

Naarmate dit spelletje zwartepieten venijniger wordt, wordt een nieuwe troefkaart gespeeld. Maandag zei President Donald Trump dat zijn regering serieus onderzoek doet naar de mogelijkheid China aansprakelijk te stellen. 'Er zijn verschillende manieren om ze ter verantwoording te roepen.' En even later: 'We hebben nog geen bedrag definitief vastgesteld. Maar het is heel substantieel.'

Andere Amerikaanse regeringsfunctionarissen, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, hadden er al eerder op gehint: schadevergoeding. In de staat Missouri is de openbaar aanklager inmiddels een procedure bij de rechtbank gestart. Wie faalt betaalt!

 

Faalketen

Dit roept een aantal vragen op. De vraag hoe lang de faalketen mag zijn om de schuld van de huidige pandemie volledig aan China toe te schrijven, is nog relatief simpel. Veel ingewikkelder is de vraag: wie stelt vast of er sprake is van schuld en hoeveel de schade bedraagt? En vervolgens: wie gaat dat effectueren?

Voor de Chinese overheid zijn een schuldbekentenis en schadevergoeding op voorhand onbespreekbaar. Zij erkennen dat er is getalmd bij het begin van de uitbraak, maar vervolgens is, in Chinese ogen, dankzij daadkrachtig ingrijpen het virus tot stilstand gebracht en is daarna de wereld voorzien van humanitaire hulp. Het zijn juist andere landen die, nadat zich in China een tragedie voltrok, laat hebben gereageerd. Daardoor kon de virusuitbraak elders veel meer slachtoffers maken.

 

Daarmee is een route langs de VN-veiligheidsraad, waar China als permanent lid een vetostem heeft, bij voorbaat afgesloten. Ook in de Algemene Vergadering krijg je de handen niet op elkaar voor dit idee. De meeste lidstaten hebben meer te winnen bij een goede relatie met China, dat voor steeds meer landen een belangrijke bron van handel, investeringen en krediet is.

De Amerikaanse wet staat niet toe dat nationale overheden elkaar aanklagen (staatsimmuniteit). Dat weet de openbaar aanklager in Missouri hopelijk ook wel. De weg via de rechter is dus doodlopend. Dat laat unilateraal ingrijpen door de regering van president Trump als enige mogelijkheid over. Amerika alleen, of met westerse bondgenoten samen. Maar het blijft volkenrechtelijke eigenrichting. China aansprakelijk stellen is niet zozeer een kwestie van juridisch kunnen, maar van politiek willen.

 

Ontkoppeling

Het zou de droom zijn van de haviken in Washington, die China als bedreiging van Amerikaanse hegemonie in de wereld beschouwen. De Chinese regering zal immers nooit vrijwillig betalen. De enige manier om zo’n schadevergoeding te verkrijgen, is door beslag te leggen op Chinese bezittingen in het buitenland: investeringen, schepen en vliegtuigen, banktegoeden. China zal vervolgens als represaille hetzelfde doen met Amerikaanse bezittingen. En dat zal leiden tot de door sommige China-alarmisten zo vurig gewenste ontkoppeling van de wereld in een westers en een Chinese invloedsfeer, met als achterliggend doel China’s opkomst definitief tot stand te brengen.

De pandemie heeft wereldwijd enorme schade aangericht, in de vorm van menselijk leed en economisch verlies. Ook in China zelf. Het zal zeker leiden tot heroverweging van productieketens en voorraadbeheer. Maar een volledige ontkoppeling van de westerse en Chinese economie zal tot een enorme waardevernietiging leiden, welvaartsverlies en indirect ook tot verminderde gezondheid. Het middel is erger dan de kwaal.

woensdag 29 april 2020


Gerelateerde onderwerpen:

China vervijfvoudigt productie van mondkapjes
Een wapenstilstand in de Eerste Wereldhandelsoorlog
Opinie: de nieuwe wereldorde aangekondigd per post

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder