economie cultuur politiek RSS

Extreme rijkdom leidt tot ergernis en achterdocht

En wat was er eigenlijk trending topic op het Chinese social network Weibo? Dat was de SCC, een club voor eigenaren van peperdure auto's.

Hoeveel leden de SCC heeft weten we niet, maar dat op foto's en filmpjes een omvangrijk wagenpark is te zien, is wel duidelijk. Porsches, Ferrari's, Audi's RS8 zijn nog de normaalste voertuigen. Maar ook eigenaren van vierwielige exoten als Lamborghini, Bugatti Veyron en Maserati behoren tot de SCC.

Om lid te worden moet je een kapitale sportwagen bezitten. Om lid te zijn betaal je 10.000 Yuan per maand (1.200 euro). Ter vergelijking: een gemiddeld maandsalaris in Beijing bedraagt net iets minder dan 5.000 Yuan.

 

Sociale ongelijkheid

Dat er een groep superrijken is die zich dure speeltje kan veroorloven, is bekend. Toch vragen veel Chinezen zich af hoe deze groep zo rijk is geworden en waarom het nodig is met deze rijkdom te pronken.

De SCC -en de ophef erover op Weibo- zegt veel over de sociale ongelijkheid en verdeling van welvaart in China. In China lag het Gini-coëfficient, dat de verdeling van welvaart rangschikt in een cijfer tussen 0 en 1, vorig jaar volgens officiële bronnen op 0,47. Sommige bronnen denken dat het getal in werkelijkheid hoger is. Volgens de Wereldbank is een Gini-coëfficient van boven de 0,4 in arme landen een voorbode voor sociale onrust.

 

Ondernemer, verwend kind of corrupt

Naar verluidt is 30 procent van de SCC-leden ondernemer. Zij hebben hun eigen kapitaal verworven. Zouden de overige 70 procent alleen bestaan uit fuerdai, tweede generatie rijkelui die op vaders zak teren (of die van moeders, natuurlijk)?

Of zijn er heel misschien ook hoge ambtenaren en bestuurders lid geworden van de SCC? Veel Chinezen associëren extreme rijkdom eerder met corruptie dan met succesvol ondernemerschap. De website Business Insider haalt er een mysterieus auto-ongeluk in maart 2012 bij, waarbij een zwarte Ferrari 458 Spider in middernachtelijk Beijing crashte. Alle foto's over de crash verdwenen van het internet, maar een half jaar later werd duidelijk dat de berijder de zoon van een hoge ambtenaar in de staf van president Hu Jintao was geweest.

dinsdag 16 april 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Grootste Rolls Royce dealer ter wereld in Shenyang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder