economie cultuur politiek RSS

Q&A: Hui-Hui Pan over Omroep PAC

Q&A: Hui-Hui Pan over Omroep PAC

Tot 31 december heeft Omroep PAC de tijd om de benodigde 50.000 leden te werven om als aspirant-omroep tot het publieke-omroepbestel te worden toegelaten. Maar wat mogen we precies van de Pan Asian Connection verwachten, vraag ik aan PAC-voorzitter Hui-Hui Pan.

Waarom zouden mensen lid van Omroep PAC moeten worden?

"Drie hoofdredenen: omdat we dan verhalen kunnen vertellen van Aziatische-Nederlanders die nu geen podium krijgen. Omdat we kennis en inzicht willen vergroten over de banden tussen Azië en Nederland. En omdat we een podium willen bieden aan Aziatisch-Nederlands talent, zodat zij zich kunnen ontwikkelen, zich laten zien en zo doorgroeien naar mainstream media. Zij brengen eigen inzichten en ervaringen mee en kijken naar wat er in Azië aan de hand is, wat hier nauwelijks gebeurt. Kijk naar Corona; waarom willen we zo weinig leren van hoe het daar is aangepakt?"

"Er gebeurt heel veel in Azië. Maar je hoort er weinig over. En als er dan aandacht is, is het vaak vanuit hetzelfde frame. Veel makers beschouwen Azië als een rariteitenkabinet. Als RTL Nieuws een filmpje selecteert van een kung fu-leraar die een grote balk op zijn kruis opvangt, dan denk ik: is dat nou het enige wat er te melden valt? Er valt zoveel meer over Azië, Aziaten en onze relatie met hen te vertellen. Als je maar vaak genoeg zegt dat Azië eng, excentriek en gevaarlijk is, dan gaan mensen dat geloven en dat heeft ook gevolgen voor hoe Aziatische-Nederlanders hier worden bekeken en behandeld."

"De wereld verandert in hoog tempo en dat vraagt om een open blik naar anderen om elkaar te begrijpen. Zeker wat Azië betreft is in Nederland begrip en kennis nodig. Daar wil Omroep PAC een rol in spelen."

 

Het is veel te vroeg om over specifieke programma's te spreken, maar wat kunnen we in grote lijnen verwachten als Omroep PAC de aspirant-status verwerft?

"We hebben al heel veel ideeën. We denken over een soort human interest-programma als Man Bijt Hond. Daarin kunnen Aziatische-Nederlanders die een grote rol spelen in onze samenleving zich presenteren. Denk bijvoorbeeld aan iemand als Kai Verbij. Die kennen we als schaatser, maar hij is ook een liefhebber en kenner van Aziatische populaire muziek."

"Een ander idee is Wat doen al die Nederlanders daar? Als je mensen volgt die in Azië actief zijn, kun je laten zien hoe verweven we met elkaar zijn en hoe zij naar die cultuur kijken. Dat geeft ook een ander inzicht. Op het moment dat je daar leeft en de cultuur leert kennen, wordt je beeld op de wereld anders. Dat is nodig om elkaar beter te leren begrijpen."

Of een sitcom als Fresh off the Boat op zijn Nederlands, over de belevenissen van Aziatische-Nederlanders die hier zijn. Dan heb je gelijk een diverse cast en kun je op een toegankelijke manier cultuurverschillen en vooroordelen aan de orde stellen."

 

Is het oprichten van een aparte omroep wel de oplossing voor het probleem van gebrek aan vertegenwoordiging, inclusiviteit en aandacht voor Azië in de media?

"Een omroep is geen doel op zichzelf. De NPO zegt al dertig jaar dat ze er voor iedereen zijn, inclusieve programma's maken en iedereen vertegenwoordigen. Maar in de praktijk is dat gewoon niet zo. Men is erg tevreden met zichzelf, luistert niet naar kritiek en het is zelfs al moeilijk om een afspraak te krijgen om een kopje koffie te komen drinken om er eens over te praten. Daarvoor biedt het stelsel een oplossing; het is zo gemaakt dat iedereen die graag gezien wil worden een omroep kan starten."

"Omroep PAC zien wij als een middel om die groep mensen zichtbaarder te maken zodat ze kunnen doorstromen naar mainstream media. Een veilig onderkomen waar mensen zich kunnen ontwikkelen en zich kunnen laten zien. Ook als ze geen filmacademie, school voor journalistiek of HKU hebben gedaan. De programma’s moeten uiteraard wel goed zijn, anders ben je geen springplank voor professionals."

"Li'ao Wang heeft lang bij BNR moet lobbyen om de China Podcast te mogen presenteren, met als argument dat ze het raar vond dat iedere maand witte mensen het een uur lang met elkaar over China hadden. Nu heeft ze een kans gekregen en dat is mooi. Maar de volgende stap is dat mensen gevraagd worden omdat ze goed zijn in hun vak. Als je een inclusieve omroep wil zijn zou Li'ao nu gevraagd moeten worden voor hele andere podcasts en programma's."

 

Hoe maak je straks programma's die tegelijkertijd inclusief zijn, maar ook jullie achterban bedienen die een grotere rol voor Aziatische-Nederlanders verwachten?

"Daar is maar één antwoord op en dat is samenwerken. Zorgen dat je teams en redacties inclusief zijn. Onze ambitie is om Aziatisch-Nederlands talent een kans te bieden als presentator, eindredacteur of talkshowgast. Daarvoor zullen we -zeker in het begin- ook Nederlandse makers nodig hebben om de kwaliteit te waarborgen. Daar is niets mis mee. We moeten elkaar beter maken."

"Als je achter de schermen een divers team hebt, heb je al heel veel gewonnen. Want dat betekent dat je gasten uit een heel ander circuit gaat zien dan je gewend bent. Het betekent niet dat je alleen maar Aziaten gaat zien. Want daarmee bereiken we het tegenovergestelde van wat we willen. Omroep PAC wil juist laten zien dat Aziatische-Nederlanders een volwaardig deel van de Nederlandse samenleving uitmaken en dat er mensen tussen zitten wiens kennis, kunde en meningen ertoe doen. Dan moet je er niet een exotisch eiland van maken."

 

Meer weten over Omroep PAC of direct lid worden? Klik dan hier.

 

foto: JimmyOnTheRun

woensdag 16 december 2020



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder