economie cultuur politiek RSS

Kieswijzer: het PVV-programma over China

Kieswijzer: het PVV-programma over China

Op woensdag 17 maart zijn er Tweedekamerverkiezingen. Wat staat er in de verkiezingsprogramma's over onze relatie met China, geopolitiek en onze open economie? In deel 2 de grootste oppositiepartij op dit moment: de PVV.

 

 

PVV (huidig zetelaantal: 20)

 

Hoe vaak wordt China genoemd?: welgeteld nul keer.

 

Wat valt als eerste op?: het PVV-programma gaat wel veel over het buitenland, maar dan vooral over "Islamitische landen".

 

Wat zijn de belangrijkste punten?:

  • Restrictief immigratiebeleid om "nog meer overbevolking" te voorkomen (het woord kennismigrant komt in het programma niet voor, dus ik neem aan dat het restrictieve immigratiebeleid ook daarvoor geldt; FS
  • Bevorderen van Nederlandse producten door middel van een rood-wit-blauw keurmerk.
  • Behoud gezins- en familiebedrijven en stop de schaalvergroting in de landbouw (dit heeft uiteraard gevolgen voor de export, bv naar China. Nederland is nu de tweede voedselexporteur ter wereld; FS).
  • Groeiende economie is de beste garantie om het verlanglijstje van de PVV te betalen (o.m. hogere lonen, gegarandeerde pensioenen en belastingverlaging). Echter: van "de politiek corrupte EU wordt afscheid genomen". 
  • Crisisreserve aanleggen van bedden, apparatuur en gebouwen. Beschermingsmiddelen, geneesmiddelen en apparatuur in eigen beheer maken, "zodat ze niet zomaar verkocht kunnen worden aan het buitenland" en "we ons daarna moeten begeven op een internationale markt van zwendel en woekerprijzen". 
  • De PVV hecht aan sterke trans-Atlantische banden. Een goede relatie met de VS ook binnen de NAVO is van groot belang voor Nederland. Nederland zal zich actief inzetten tot het verwijderen van "de islamitische schurkenstaat Turkije" uit de NAVO. 
  • Het leger is in eigen land nodig, dus geen "vage buitenlandse vredesmissies" en “zinloze investeringen” zoals de JSF (dat zal de NAVO niet leuk vinden; FS)
  • Verbeteren bilaterale, politieke en economische relatie met de Russische Federatie. Echter: handhaven sancties vanwege MH17.

 

Conclusie: Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat de PVV van de situatie van de Oeigoeren vindt.

 

De volgende keer: het verkiezingsprogramma van het CDA.

maandag 8 februari 2021


Gerelateerde onderwerpen:

Kieswijzer: het VVD-programma over China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder