economie cultuur politiek RSS

CGTN mag blijven uitzenden in Europa

CGTN mag blijven uitzenden in Europa

De Chinese nieuwszender CGTN Europe blijft voorlopig in Europa te zien. De Franse telecomtoezichthouder heeft de benodigde toestemming verstrekt, nadat de Britse mediawaakhond die eerder had ingetrokken. (Update onderaan)

CGTN is de Engelstalige, internationale nieuwszender van de Chinese staatstelevisiemaatschappij CCTV. De uitzendingen zijn in meer dan 100 landen wereldwijd te zien. Vorige maand trok de Britse toezichthouder voor de media, Ofcom, onverwacht CGTN's uitzendlicentie in.

Volgens Ofcom was licentiehouder Star China Media Limited niet degene die eindverantwoordelijk is voor de inhoud van de programmering, maar China Global Televison Network Corporation, een juridische entiteit die verantwoording schuldig is aan de Chinese overheid en/of de communistische partij. Dat is volgens Britse wetgeving niet toegestaan.

 

Juridisch handigheidje

Daarmee verloor CGTN Europe niet alleen het recht om in het Verenigd Koninkrijk te worden gedistribueerd, maar ook in 46 andere landen. De landen verenigd in de Raad van Europa hebben namelijk afgesproken dat een uitzendvergunning afgegeven in één lidstaat geldt voor alle anderen. CGTN had indertijd voor een Britse licentie gekozen, omdat de zender een groot studiocomplex in Londen heeft. Vodafone Duitsland haalde daarop CGTN direct uit zijn zenderpakket.

CGTN Europe maakt zijn programma's in Londen, maar straalt ze in Frankrijk op naar de Eutelsat-satelliet om ze over Europa te distribueren. CGTN heeft daarop de Franse toezichthouder Conseil Supérieur de l'Audiovisuel CSA laten weten zij van mening is dat de zender onder de Franse wet valt en dat CSA daarmee geacht wordt een uitzendlicentie af te geven. CSA heeft op 5 maart laten weten dat het die zienswijze deelt. De Franse mediawet kent geen beperkingen op het gebied van eigendom van media door overheden of politieke partijen.

 

Beperkt aantal kijkers

Het Commissariaat voor de Media bevestigt vrijdag desgevraagd dat CGTN Europe onder een Franse uitzendlicentie ook in Nederland kan worden gedistribueerd. CGTN wordt in Nederland alleen doorgegeven door Ziggo, dochteronderneming van VodafoneZiggo. Daar is het wel in het basispakket opgenomen en dus voor alle 3,8 miljoen abonnees te zien op kanaal 508. Ziggo kon vrijdag geen cijfers over het aantal kijkers naar CGTN overleggen.

De Stichting Kijkonderzoek SKO meet niet het daadwerkelijke bereik van CGTN Europe, maar een woordvoerder denkt dat het aantal kijkers zeer beperkt zal zijn. Vergelijkbare buitenlandse zenders hebben een weekbereik van enkele procenten. Dat betekent dat in één week tijd een percentage van de bevolking van zes jaar of ouder minimaal één minuut naar een bepaalde zender heeft gekeken.

UPDATE - Safeguard Defenders heeft Eutelsat op 12 april gevraagd de doorgifte van Chinese zenders te staken. De mensenrechtenorganisatie deed dat namens 13 personen die zeggen dat CGTN videobekentenissen heeft uitgezonden die niet in vrijheid zouden zijn afgelegd. Een week eerder diende Safeguard Defender twee klachten in bij de Franse toezichthouder CSA met de oproep de uitzendvergunning in te trekken. Safeguard Defender is mede opgericht door Peter Dahlin, een Zweedse activist die eerder vastzat in China en waarvan een videobekentenis waarin hij schuld bekend door de Chinese staatstelevisie werd uitgezonden.

 

Nu je hier toch bent: op mijn blog vind je de achtergronden bij het nieuws en ontwikkelingen in China. Lezen is gratis. Maar je kunt mij wel helpen mijn werk te blijven doen door vrijwillig een donatie te doen via PayPal. Voor de mensen die dat al deden: bedankt!

vrijdag 19 maart 2021


Gerelateerde onderwerpen:

CCTV-journaliste vast na rel op Brits partijcongres
China zet Zweedse mensenrechtenactivist land uit

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder