economie cultuur politiek RSS

Overheid haalt China-kennis meestal in eigen land

Overheid haalt China-kennis meestal in eigen land

Specifieke vragen van de Nederlandse overheid over China worden doorgaans voorgelegd aan denktanks en wetenschappers in eigen land. De afgelopen vijf jaar is twee keer meebetaald aan een onderzoek van een buitenlandse denktank en evenveel keer aan een co-productie van een Nederlandse en buitenlandse kennisinstelling.

De Australische denktank ASPI heeft vorig jaar juni een rapport over Chinese beïnvloeding door het Verenigd Front gepubliceerd, dat mede is gefinancierd door het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken. Dat meldde Nieuwsuur vorige week. Volgens ASPI bedroeg de bijdrage van de Nederlandse ambassade in Canberra 20.000 Australische dollar, ongeveer 13.000 euro. Ook andere landen betalen soms mee aan ASPI-projecten, blijkt uit de website van de denktank, zoals de Israelische, Japanse, Britse en Amerikaanse overheid.

Het ministerie laat Blogaap desgevraagd weten dat het China Kennisnetwerk van de Rijksoverheid in binnen- en buitenland onderzoek financiert om beter inzicht te krijgen in China’s beleid, motieven en visie, om op basis daarvan effectiever beleid te ontwikkelen en maatschappelijke partners beter te kunnen adviseren. "Australische denktanks hebben een goede kennispositie als het gaat om wat het Verenigd Front is en hoe het werkt. Dit rapport van het Australian Strategic Policy Institute (ASPI) draagt derhalve bij aan een beter begrip van China binnen de Nederlandse Rijksoverheid en aan algemene bewustwording", laat een woordvoerder weten.

 

McCarthyisme

Het ministerie gaat er dus vanuit dat Australische denktanks beter zicht hebben op het onderwerp Chinese beïnvloeding dan die in andere landen. Er woedt in Australië de laatste jaren een verhit debat over de vermeende 'lange arm van Beijing'. ASPI wordt weleens verweten dat het onvoldoende wetenschappelijke afstand houdt van het politieke debat in Australië, dat momenteel ronduit anti-Chinees is.

Dit specifieke rapport, 'The Party Speaks for You', heeft een nogal alarmistische toon, maar concrete voorbeelden van beïnvloedingpogingen door het Verenigd Front worden niet of nauwelijks genoemd. Dat is Frank Pieke, hoogleraar moderne Chinastudies in Leiden, ook opgevallen. Het rapport noemde hij indertijd tegen het FD tendensieus: "Het doet mij denken aan McCarthyisme. Er moet wel een feitelijke basis zijn voor de gesuggereerde beïnvloeding of inmenging. Die zie ik nog niet."

Het rapport is geschreven door ASPI-onderzoeker Alex Joske, die vorig jaar in de publiciteit kwam als pleitbezorger van Wang Liqiang. Die claimde een uitgeweken Chinese topspion te zijn, maar Australische autoriteiten twijfelen aan zijn verhaal. Volgens de krant Daily Telegraph had de geheime dienst ASIO de Australische premier over Wang geïnformeerd in een rapport met als titel 'de Chinese spionnen-klucht'. Joske is niet meer bij ASPI werkzaam, maar zijn artikel over Wang -dat leest als een nieuwsartikel, maar staat gerubriceerd onder het kopje opinie- is nog steeds te lezen op de ASPI-site.

 

Lopend onderzoek

De ministeries van buitenlandse zaken en defensie dragen via het onderzoeksprogramma PROGRESS bij aan een onderzoek getiteld 'China’s defence and security capabilities, activities and intentions in Xi Jinping’s New Era'. Het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) werkt voor dit onderzoek samen met ASPI. PROGRESS richt zich op vijf thema’s: Geopolitiek en Global Governance, Europa en haar buren, de toekomst van Europa en de EU, Veiligheid en Defensie en Strategische Monitoring.

Andere voorbeelden van buitenlandse denktanks die onderzoek naar China verrichten met Nederlands geld zijn schaars. "De Rijksoverheid werkt met het China Kennisnetwerk aan het verbeteren van inzicht in China’s beleid, motieven en visie. In beginsel wordt gewerkt aan kennisopbouw binnen Nederland, maar soms zal op projectbasis ook kennis uit het buitenland worden gehaald ter verbetering van de binnenlandse kennispositie", legt een woordvoerder uit.

 

Overig onderzoek

Andere concrete voorbeelden uit de periode 2016-2021 zijn: In december 2017 is binnen het PROGRESS-onderzoeksprogramma het onderzoek 'Chinese Investment in Europe' ondersteund van het European Think-tank Network on China (ETNC). Dit rapport is geschreven door het French Institute of International Relations (IFRI), het Elcano Royal Institute uit Spanje en het Mercator Institute for China Studies (MERICS) uit Duitsland. 

In augustus 2020 is het onderzoek 'China and the EU in the Western Balkans' gepubliceerd, waarvoor door het China Kennisnetwerk een samenwerking is gefinancierd tussen de European Council on Foreign Relations (ECFR) en het Instituut Clingendael. 

Ook ondersteunt het China Kennisnetwerk de komende vier jaar de deelname van het Instituut Clingendael aan het European Think-tank Network on China, dat jaarlijks een rapport produceert in samenwerking met in totaal 18 Europese denktanks.

 

Nu je hier toch bent: op mijn blog vind je de achtergronden bij het nieuws en ontwikkelingen in China. Lezen is gratis. Maar je kunt mij wel helpen mijn werk te blijven doen door vrijwillig een donatie te doen via PayPal. Voor de mensen die dat al deden: bedankt!

woensdag 7 april 2021


Gerelateerde onderwerpen:

Lessen van hoe het niet moet: Australiƫ en China
Australiƫ weert Chinese zakenman wegens inmenging

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder