economie cultuur politiek RSS

Onderzoek naar relatie Universiteit Leiden en China

Onderzoek naar relatie Universiteit Leiden en China

China is een van de drie prioriteitsregio's van de Universiteit Leiden. Daarvoor wordt structureel samengewerkt met 22 Chinese kennisinstituten. Ik deed in de afgelopen maanden onderzoek naar die relatie en publiceerde daarover twee artikelen in het Leidsch Dagblad.

Waarom is China een prioriteitsland van de universiteit, wat levert die samenwerking op en wat zijn de risico's? In het eerste artikel ga ik in op de voordelen van wetenschappelijke samenwerking met China. Die samenwerking is voor Nederland heel aantrekkelijk, zegt Joanne van der Leun, decaan van de rechtenfaculteit en binnen de universiteit aangewezen als voorzitter van de regiogroep die de wetenschappelijke samenwerking met China coördineert.: „Naarmate China wetenschappelijk belangrijker wordt, wordt het voor ons belangrijker om contact te hebben en samen te werken.”

 

Het artikel vind je op de site van het Leidsch Dagblad.

 

In het tweede artikel kijken we naar de andere kant van dezelfde medaille: zitten er ook risico's vast aan die samenwerking en hoe probeert de universiteit die te beheersen? Uit mijn onderzoek blijkt dat Universiteit nauw samenwerkt met tenminste vijf kennisorganisaties met een bedenkelijke reputatie op het gebied van spionage of banden met de Chinese defensie-industrie. De universiteit vindt dat het de risico’s onder controle heeft, maar zal de banden doorsnijden als de politiek dat opdraagt.

 

Dit artikel is ook vrij toegankelijk op de LD-site.

 

Het onderzoek is een co-productie met het Leidsch Dagblad en mede mogelijk gemaakt met steun van het Leids Media Fonds.

woensdag 23 februari 2022


Gerelateerde onderwerpen:

Hoe een Chinese projectontwikkelaar in Leiden kwam
Bijtekenen voor nog eens vijf jaar ophef
Onderzoek innovatiepolitiek: China gaat het maken

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder