economie cultuur politiek RSS

Opnieuw meer besmettingen vogelgriepvirus

Opnieuw meer besmettingen vogelgriepvirus

In één dag tijd meldt China 14 nieuwe besmettingen en 2 dodelijke slachtoffers van het H7N9-virus. Daarmee komt het totaal op 77 besmettingsgevallen, waarvan inmiddels 16 mensen zijn overleden.

Het is de snelste toename sinds het virus voor het eerst werd gemeld, twee weken geleden. Toch benadrukken de Chinese autoriteiten dat zolang het virus alleen van dier op mens wordt overgedragen, geen epidemie dreigt.

Dat wordt anders als het virus ook van mens tot mens overdraagbaar blijkt. Autoriteiten kijken daarom met extra belangstelling naar twee gevallen waarbij meerdere mensen uit een gezin met het virus besmet zijn geraakt.

 

Zorgwekkende ontwikkeling

CNN meldt op basis van bronnen bij het Gezondheidsbureau van de gemeente Beijing een nieuwe ontwikkeling. Bij een controle van mensen in de omgeving van het met vogelgriep besmette meisje in de Chinese hoofdstad, is bij een 4-jarig jongetje het virus vastgesteld. Het jongetje vertoont echter geen symptomen van het virus. Dat verontrust specialisten; het zou kunnen betekenen dat veel meer mensen het virus met zich meedragen zonder dat ze het weten.  

Het jongetje is de zoon van een pluimveefokker, die contact had met de handelaar in Beijing, wiens dochter is besmet.

Overigens meldt het staatspersbureau Xinhua dat dit 7-jarige meisje dinsdag uit het ziekenhuis is ontslagen.

 

Mondkapjes

Deze week arriveert een delegatie van de wereldgezondheidsorganisatie WHO in China om te overleggen met Chinese autoriteiten. De WHO-delegatie laat zich bijpraten over de ervaringen van artsen en virologen met het H7N9-virus en buigt zich over de maatregelen die tot nu toe zijn genomen om de uitbraak te beteugelen.

Inmiddels zijn monsters van het virus naar gezondheidsorganisaties over de hele wereld gezonden. Daarmee kan men bij eventuele ziektegevallen met zekerheid vaststellen of het om het H7N9-virus gaat. Ook kan men hiermee als dat nodig is een vaccin ontwikkelen.

In het straatbeeld van Shanghai duiken inmiddels de mondkapjes op, die we van eerdere vogelgriepuitbraken kennen. Een teken dat burgers zich zorgen maken over de kans slachtoffer te worden van deze vogelgriepvariant. Tot nu toe zijn alleen slachtoffers bekend, die direct met de pluimveefok of -handel te maken hadden.

 

woensdag 17 april 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Vogelgriepvirus duikt op in Beijing
Opnieuw 2 doden vogelgriep
'Geen mens-tot-mens besmetting vogelgriep'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder