economie cultuur politiek RSS

Poetin en Xi: autocraten onder elkaar

Poetin en Xi: autocraten onder elkaar

Geen twee wereldleiders hebben elkaar de afgelopen tien jaar zo vaak ontmoet als de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Voor het blad Maarten! zette ik de twee naast elkaar. In hoeverre lijken zij op elkaar en waarin verschillen ze?

In de bijna tien jaar dat Xi aan de macht is, ontmoette hij Poetin 39 keer. Als we de spindoctors mogen geloven, gaat het er vriendschappelijk aan toe. De twee bezochten in 2018 een ijshockeywedstrijd in Tianjin en lieten gezamenlijk de puck vallen voor de face-off. Toen Xi in datzelfde jaar in Vladivostok was, bakten de twee wereldleiders – schort over hun pak – voor het oog van de camera’s samen blini’s. Poetin bracht in 2019 ijsjes mee, toen een top in Tadzjikistan samenviel met Xi’s verjaardag.

De twee tonen elkaar respect en investeren in een persoonlijke band. Dat smeert de relatie, bouwt vertrouwen en biedt de mogelijkheid om als wereldleider te schitteren. Wat herkennen zij in elkaar?

 

Lees hier het hele artikel op de website van Maarten! (het artikel verscheen in december 2022).

 

 

Nu je hier toch bent: op mijn blog vind je de achtergronden bij het nieuws en ontwikkelingen in China. Lezen is gratis. Maar je kunt mij helpen mijn werk te blijven doen door vrijwillig een donatie te doen via PayPal of met creditcard. Voor de mensen die dat al deden: bedankt!
 

 

 

 

maandag 28 augustus 2023


Gerelateerde onderwerpen:

Opinie: Let op Chinese belangen zodat vrede een kans krijgt
Kans dat China wapens wil leveren aan Rusland is niet zo groot
Vijf vragen over de band tussen Rusland en China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder