economie cultuur politiek RSS

Wanneer ontploft de tikkende tijdbom Taiwan?

Wanneer ontploft de tikkende tijdbom Taiwan?

Valt China dit jaar nog Taiwan binnen? Of pas in 2026 of 2027? De grootste vraag is of president Xi Jinping het risico durft te nemen. Want een mislukte invasie kan heel China aan het wankelen brengen. Lees mijn analyse die ik publiceerde in Maarten!

Op woensdag 19 april 2023 kwamen leden van het China-comité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden bijeen. Zij vormden die avond het blauwe team dat de Nationale Veiligheidsraad moest spelen in een oorlogssimulatie van een Chinese aanval op Taiwan in  2027. De Veiligheidsraad is het belangrijkste adviesorgaan voor buitenlandse zaken en nationale veiligheid van de president. Het rode team, dat de Chinese zijde speelde, werd gevormd door leden van een Amerikaanse denktank die wargames voor het Amerikaanse leger ontwikkelt.

 

In de House Ways and Means Committee Room, de grootste vergaderruimte in het Capitool, was voor de gelegenheid onder de goudkleurige kroonluchter een grote houten tafel neergezet, waarop een stafkaart was neergelegd, zo noteerde een verslaggever van Associated Press. De oefening ging uit van een scenario waarbij Chinese leiders, als reactie op een oproep van Taiwanese politici om de onafhankelijkheid uit te roepen, een lucht- en zeeblokkade rond het eiland afkondigen. Als Amerikaanse troepen zich gereed maken naar het crisisgebied te gaan, opent China een preventieve aanval op hun bases in Japan en Guam. Toen de avond erop zat en de nagespeelde oorlog 72 uur oud was, waren duizenden Amerikaanse soldaten virtueel gesneuveld, vaak nog voordat ze in actie kwamen. Het verlies aan mensenlevens aan Chinese en Taiwanese zijde bedroeg een veelvoud.

 

Het is geen toeval dat de organisatoren 2027 hadden uitgekozen. CIA-directeur William Burns zei in februari over inlichtingen te beschikken dat de Chinese president Xi Jinping zijn krijgsmacht heeft opgedragen in dat jaar gereed te zijn voor een succesvolle invasie van Taiwan. Is een gewapend conflict waarbij de twee machtigste landen ter wereld, kernmachten bovendien, betrokken zijn over vier jaar mogelijk?

 

Lees het hele verhaal op de site van Maarten!

 

 

Nu je hier toch bent: op mijn blog vind je de achtergronden bij het nieuws en ontwikkelingen in China. Lezen is gratis. Maar je kunt mij helpen mijn werk te blijven doen door vrijwillig een donatie te doen via PayPal of met creditcard. Voor de mensen die dat al deden: bedankt!
 

 

 

vrijdag 15 september 2023


Gerelateerde onderwerpen:

Poetin en Xi: autocraten onder elkaar
Vijf vragen over Macron, China, Taiwan (en Nederland)
De draai van Biden over Taiwan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder