economie cultuur politiek RSS

Chinese marine oefent bij betwiste Diaoyu

Twee schepen van de Chinese marine hebben woensdag gepatrouilleerd en geoefend bij de omstreden Diaoyu-eilanden. Vorige week sloten Japan en Taiwan een verdrag over deze eilandengroep.

Twee Chinese marineschepen voeren in de nacht van dinsdag op woensdag naar de eilanden. De Lanzhou, een schip uitgerust met anti-raketwapens, en het nieuwe met geleide raketten uitgeruste fregat Hengshui oefenden onder meer in het onderscheppen en doorzoeken van 'illegale schepen'.

De marine van het Volksbevrijdingsleger laat weten dat de schepen zowel defensieve als offensieve oefeningen hebben gehouden.

 

Spierballenvertoon op betekenisvol moment

Het is niet voor het eerst dat China zijn marine naar de omstreden eilandengroep laat opstomen. Het spierballenvertoon volgt nu echter wel direct nadat Japan en Taiwan een visserijverdrag sloten over de Diaoyu.

Afgelopen vrijdag maakten de regeringen van beide landen bekend dat ze een exclusief verdrag hebben gesloten dat Taiwan toestaat te vissen tussen de eilanden. Het verdrag wordt als een belangrijke stap gezien in het langdurige territoriale dispuut, omdat Taiwan impliciet erkent dat Japan de zeggenschap heeft over de eilanden. Andersom staat Japan toe dat ander landen economisch profiteren. 

De Diaoyu (door Japan trouwens als Senkaku aangeduid) is een groepje van vijf kleine eilandjes in de Oost-Chinese Zee, tussen Taiwan en Japan. Ze worden al meer dan 100 jaar door Japan bestuurd, die de archipel als zijn territorium beschouwt. Sinds eind jaren '70 claimen ook China en Taiwan de eilanden.

 

woensdag 17 april 2013

Gerelateerde personen:

Liang Guanglie

Gerelateerde onderwerpen:

Deal Japan en Taiwan over omstreden eilanden
China publiceert vernieuwd militaire beleid

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder