economie cultuur politiek RSS

Nieuw automerk van BMW en autobouwer Brilliance

Het Duitse BMW-concern gaat samen met de Chinese autobouwer Brilliance Automotive een nieuw automerk ontwikkelen. De joint venture gaat de markt op onder de naam Zinoro.

Zinoro is een vrije vertaling van Zhi Nuo (belofte). BMW is al in China actief; het heeft een fabriek in Shenyang waar het sinds 2003 samen met Brilliance de X1 en de 3-serie sedan maakt.

De bedoeling is dat Zinoro hybride en volledig electrisch aangedreven auto's gaat maken. Dat heeft alles te maken met nieuwe Chinese milieuregels, die nieuwe automerken verplichten om auto's met weinig of geen uitstoot te produceren. Het explosief groeiende autobezit is er mede de oorzaak van dat Chinese steden zuchten onder smog.

De eerste Zinoro's moeten in november 2014 van de band lopen. Hoewel China de primaire markt is, zal de auto ook naar andere landen worden geëxporteerd, vertelde BMW's marketingdirecteur Ian Robertson eerder deze week op de Shanghai Motor Show aan Automotive News Europe.

 

Boem is ho

BMW kennen we wel in Europa. Brilliance is een Chinese producent van autocomponenten, personenwagens en mini-bussen. Het bedrijf bestaat pas sinds 1992, maar heeft meerderheidsbelangen in enkele langer bestaande auto- en vrachtwagenfabrieken in China. Het is tevens voor 50 procent eigenaar van de BMW-fabriek in Shenyang.

Het bouwde in 2010 325.000 auto's, waarvan 70.000 BMW's. Het populairste model is de Zhonghua (zie foto). 

Brilliance probeerde het al eens op de Europese markt in 2006 met de Brillance BS6. Die kwam ook mondjesmaat op de markt, maar werd daar weer schielijk afgehaald nadat slechte resultaten van botsproeven naar buiten kwamen.

woensdag 17 april 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Grootste Rolls Royce dealer ter wereld in Shenyang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder