economie cultuur politiek RSS

China opent kliklijnen tegen corruptie

Chinese online media verwijzen sinds vrijdag naar speciale websites waar burgers meldingen van corruptie kunnen doen. Autoriteiten wekken hiermee verwachtingen dat corruptie echt zal worden aangepakt.

Op de homepages van drukbezochte nieuwssites, zowel van staatsmedia als enkele onafhankelijke nieuwssites, komen verwijzingen naar de nieuwe kliksites.

Er zijn vijf instanties waar tips over corruptie kunnen worden achtergelaten; twee bij de communistische partij van China, twee bij het openbaar ministerie en bij het ministerie dat zich met de concessies voor land en grondstoffen bezighoudt.

 

Economische belemmering

Corruptie op alle niveaus is alom tegenwoordig in China. Deskundigen menen dat het daardoor economische groei belemmert en buitenlandse investeerders afschrikt. Volgens een in 2011 per ongeluk gepubliceerd rapport van de People's Bank of China gaat er in corruptie zeker 120 miljard dollar op jaarbasis om.

Ook Chinese burgers tonen zich in toenemende mate mondig als het om corruptie van ambtenaren en bestuurders gaat. Het vertrouwen in de partij en het bestuur staat er door onder druk. Redenen waarom de regering maatregelen wil nemen om corruptie te beteugelen.

President Xi Jinping heeft de bestrijding van corruptie hoog op de agenda gezet. De kliksites lijken een zichtbaar uitvloeisel van Xi's voornemen.

 

Verwachtingen bij burger

Met de sites worden in ieder geval wel verwachtingen gewekt dat er met meldingen echt iets wordt gedaan. Op papier zijn de straffen voor corruptie en ambtsmisbruik draconisch. In de gevallen waarin het tot vervolging is gekomen wordt regelmatig de doodstraf opgelegd. De aanpak van corruptie in China lijkt in de praktijk echter iets willekeurigs te hebben. Politieke belangen lijken nu de belangrijkste motivatie om corruptiezaken aan te pakken (of te laten liggen).

De vraag is ook of Chinezen voldoende vertrouwen in de instituties hebben om corruptie bij de kliksites te melden. Ze maken zich immers ook kwetsbaar door hun kennis van corruptiezaken bij de autoriteiten te melden.

vrijdag 19 april 2013

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Liu Zhijun
Bo Xilai

Gerelateerde onderwerpen:

Oud-minister voor rechter wegens corruptie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder