economie cultuur politiek RSS

Zware aardbeving treft Sichuan

Een zware aardbeving met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter heeft zaterdagochtend de provincie Sichuan getroffen. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua zijn 152 doden geteld en meer dan 5.000 gewonden. Verwacht wordt dat dit aantal verder zal oplopen. Premier Li Keqiang coördineert persoonlijk de reddingsacties.

De aardbeving vond plaats om 8.02 uur lokale tijd (rond 02.00 vannacht onze tijd). Het epicentrum lijkt bij de plaats Ya'an te liggen, een stad met 1,53 miljoen inwoners, 140 kilometer ten zuidwesten van de provinciehoofdstad Chengdu. Volgens de autoriteiten vond de beving plaats op een diepte van slechts 13 kilometer; dit betekent dat het getroffen gebied relatief klein, maar dat de schade aan het oppervlak groot is.

Bakstenen huizen zijn ingestort en veel huizen zijn beschadigd. In totaal zijn zeker 10.000 huizen ingestort. Bewoners verlieten hun huizen en vluchtten in hun nachtkleding de straat op. In grote delen van het gebied is de stroom uitgevallen en werkt het telefoonnetwerk niet meer. Er worden nog meer slachtoffers verwacht als de reddingswerkers het gebied doorzoeken.

 

Gouden uren

Premier Li Keqiang is naar het rampgebied afgereisd om leiding te geven aan de reddingsoperatie. De Chinese regering heeft de aardbeving gekwalificeerd als een ramp van de grootste categorie. Meer dan 7.000 reddingswerkers, militairen, politiemensen en materieel zijn naar het rampgebied gestuurd. Op de snelwegen naar het rampgebied zijn lange rijen bussen en vrachtwagens te zien, begeleid door de politie.

President Xi Jinping zei dat al het noodzakelijke moet worden gedaan om het getroffen gebied te helpen. Hij benadrukte dat snelle actie noodzakelijk is om tijdens de eerst 72 uur, de gouden uren, zoveel mogelijk mensen onder het puin vandaan te halen.

Hij waarschuwde ook voor secundaire gevolgen van de aardbeving, zoals naschokken die beschadigde gebouwen alsnog doen instorten, of aardverschuivingen.

 

Panda

Sichuan werd in 2008 getroffen door een nog veel verwoestender aardbeving. Deze beving, met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter, kostte aan ongeveer 90.000 mensen het leven.

Ya'an zullen veel mensen kennen als home of the panda. In Sichuan komen nog in het wild levende panda's voor - het nationale symbool van China.

 

zaterdag 20 april 2013

Gerelateerde personen:

Li Keqiang


Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder