economie cultuur politiek RSS

China dringt extreme armoede terug

Het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, is in China ondanks de bevolkingsgroei van 835 miljoen in 1981 gedaald tot 156 miljoen in 2010. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldbank. Ook andere landen wisten de groep mensen die moet leven van minder dan 1,25 dollar per dag terug te dringen, maar nergens daalde het zo snel als in China.

Extreme armoede is in de hele wereld in de afgelopen decenia gedaald, meldt de Wereldbank. Maar de terugloop van de armoede in China is een succesverhaal. Het percentage extreme armen in China daalde van 84 procent van de bevolking in 1981, tot 12 procent van de bevolking in 2010.

De urbanisatie als gevolg van de economische groei is hiervoor een belangrijke verklaring. Volgens de Wereldbank concentreert armoede zich op het platteland. Een op de drie mensen in rurale gebieden is arm; terwijl van de stadsbevolking 'slechts' 12 procent in armoede leeft. Juist China heeft de afgelopen decennia een enorme urbanisatiegolf gezien.

 

Sobere omstandigheden

Naar Westerse begrippen is de armoede in China nog steeds groot. De groep die van 1,25 dollar per dag moet leven is dan misschien gedaald, maar dat wil niet zeggen dat al die anderen in welvaart leven.

Veel Chinezen in de grote stad leven nog steeds in betrekkelijk sobere omstandigheden. Ondanks een nieuwe middenklasse, is de inkomensongelijkheid in China extreem groot.

Voor wie in andere resultaten van het Wereldbankonderzoek is geïnteresseerd: in de hele werld leven meer dan 1,2 miljard mensen in extreme armoede. In India is het percentage extreem armen weliswaar gedaald, maar het nominale aantal van ongeveer 400 miljoen arme Indiërs is in dertig jaar vrijwel onveranderd gebleven. In Afrika beneden de Sahara is niet alleen het percentage nauwelijks van zijn plek gekomen, het nominale aantal extreem armen is er alleen maar gestegen tot ongeveer 400 miljoen.

In Oost-Azië (exclusief China) en Zuid-Azië (met uitzondering van India) liepen de percentages en het nominale aantal armen wel terug. De Wereldbank streeft er naar dat extreme armoede in 2030 is verdwenen.

zaterdag 20 april 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder