economie cultuur politiek RSS

China presenteert zwartboek over mensenrechten VS

De Verenigde Staten schieten tekort als het om de eerbiediging van mensenrechten gaat. Dat is de kern van een uitgebreid rapport dat de Chinese regering zondag publiceerde. China keert zich hiermee openlijk tegen de kritiek die het vanuit Amerika krijgt.

Het Human Rights Record of the United States in 2012 werd zondag vrijgegeven door de voorlichters van het Chinese kabinet. In het zwartboek worden in vijf hoofdstukken de tekortkomingen van de Amerikanen gedetailleerd vastgelegd.

Het rapport noemt toenemende inbreuk op de privacy van burgers door afluistering en monitoren van het electronisch berichtenverkeer;  de overheid doet te weinig om zijn burgers te beschermen tegen vuurwapengeweld; het democratisch systeem wordt gecorrumpeerd door financiële belangen; de inkomensongelijkheid wordt groter en het nominale aantal armen neemt toe; de VS schenden de rechten van burgers in andere landen, door oorlogen, aanvallen met drones en detentie in Guantanamo Bay.

 

Tegenreactie

Het zwartboek is een directe reactie op het Country Reports on Human Rights Practices dat de Amerikaanse regering jaarlijks publiceert. In dat rapport wordt de mensenrechtensituatie in 190 landen tegen het licht gehouden. China is een vast onderdeel van dit onderzoek.

"De VS hebben een echter een blinde vlek ontwikkeld voor zijn eigen kommervolle situatie op het gebied van mensenrechten, waar met geen woord over wordt gerept", aldus het Chinese rapport.

 

Zelfbewustzijn

China heeft internationale kritiek op zijn mensenrechtenbeleid altijd terzijde gelegd als ontoelaatbare bemoeienis met interne aangelegenheden. Bij officiële internationale bezoeken werden bezorgde vragen altijd als vast onderdeel van besprekingen op de agenda gezet.

Het is voor het eerst dat China nu expliciet een ander land de les leest over mensenrechten. Niet geheel toevallig zijn een aantal punten in het zwartboek opgenomen waarin China de afgelopen jaren vooruitgang heeft laten zien, zoals het terugdringen van armoede.

Tegelijkertijd maakt China zich er ook kwetsbaar mee. Negeren van kritiek is veilig; zelf andere landen aanspreken op mensenrechten betekent impliciet toegeven dat het een belangrijk onderwerp is. En als het om de eerbiediging van basisrechten van het individu gaat, heeft China zelf wat verbeterpuntjes.

zondag 21 april 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China dringt extreme armoede terug

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder