economie cultuur politiek RSS

Reddingswerk Sichuan bemoeilijkt door slecht weer

De aardbeving die zaterdag in de provincie Sichuan plaatshad, heeft in ieder geval aan 188 mensen het leven gekost; 12.000 mensen raakten gewond. De reddingsoperatie is in volle gang, maar het rampgebied is zo zwaar beschadigd, dat het alleen te voet voor reddingswerkers is te bereiken.

Chinese autoriteiten melden maandagochtend dat sommige dorpen nog altijd niet zijn bereikt. Het telefoonnetwerk is door de aardbeving vernietigd, reddingswerkers kunnen het bergachtige gebied moeilijk bereiken en het slechte weer verhindert de inzet van helicopters. Het is waarschijnlijk dat het aantal slachtoffers verder zal oplopen.

Om 8.02 uur lokale tijd schudde zaterdag de aarde in Sichuan, een provincie in het zuidwesten van China. Het epicentrum lag weer ten zuidwesten van de provinciehoofdstad Chengdu, bij de stad Ya'an. Chinese seismologen meldden een kracht van 7,0 op de Schaal van Richter. De beving vond plaats op 'slechts' 13 kilometer diepte. Dat betekent dat het getroffen gebied relatief klein is, maar dat de heftigheid van de beving daar juist weer groot is. Zeker 10.000 woningen zijn vernietigd. In het getroffen gebied wonen ongeveer 1,7 miljoen mensen.

 

Snelle redding

China zette direct 7.000 reddingswerkers in. Op beelden van de snelwegen naar Ya'an waren lange rijen bussen en vrachtwagens met reddingswerkers te zien.

Premier Xi Jinping verlangde een snelle reddingsoperatie, omdat in de eerste 72 uur -de gouden uren- de kans het grootst is dat slachtoffers levend onder het puin vandaan worden gehaald. Toch duurde het tot zondagmiddag voordat 200 specialisten van het Aardbevings Reddingsteam ter plaatse waren. De reddingswerken worden gecoördineerd door premier Li Keqiang, die naar Ya'an is afgereisd.

China roept zijn onderdanen op geld te doneren dat zal worden gebruikt om huizen te herstellen.

 

Transparantie

De Chinese autoriteiten tonen een grote daadkracht en openheid rond de aardbeving. Blijkbaar heeft men geleerd van de aardbeving in dezelfde provincie in 2008. Toen was er veel kritiek op de trage reddingsoperatie en een vermeende desinteresse van de autoriteiten in Beijing.

Ook opvallend is de oproep voor transparantie rondom de te besteden hulpgelden. Hulporganisaties die geld inzamelen, worden door Beijing opgeroepen een donatieregister bij te houden, deze gegevens voor langere tijd te bewaren en later openbaar rekenschap te geven over de besteding van het geld. Blijkbaar wil men bij voorbaat eventuele twijfel bij het publiek wegnemen dat geld wordt verspild of verdonkeremaand.

UPDATE - Het Chinese Staatspersbureau Xinhua stelt het dodental maandagmiddag bij tot 192.

maandag 22 april 2013

Gerelateerde personen:

Li Keqiang

Gerelateerde onderwerpen:

Zware aardbeving treft Sichuan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder