economie cultuur politiek RSS

Reddingswerkers verleggen focus naar noodhulp

Meer dan 72 uur na de zware aardbeving in Sichuan, geven Chinese autoriteiten de hoop op dat ze slachtoffers levend onder het puin vandaan halen. Inspanningen richten zich nu op het brengen van flesjes water, instant noedels en ander voedsel.

Het officiële dodental staat voorlopig op 192; er zijn 23 mensen als vermist geregistreerd. Inmiddels zijn alle dorpen in het rampgebied door hulpverleners bereikt, Lushan en Baoxing als laatsten. Wegen waren onbegaanbaar geworden als gevolg van de beving en alleen te voet begaanbaar. Slecht weer verhinderde helicopters zondag op te stijgen. Maar inmiddels is een luchtbrug opgezet om hulpgoederen af te zetten en gewonden mee terug te nemen. Ook worden noodtoiletten gestuurd om uitbraken van ziektes te voorkomen. Alleen in Baosheng konden helicopters niet landen en zijn zeven luchtdroppingen uitgevoerd. 

Chinese autoriteiten verwachten niet dat het dodental sterk zal oplopen. Er zijn 19.000 militairen en andere hulpverleners ingezet. Chinese media melden als teken van hoop de geboorte van een baby in het rampgebied; Zhang An en haar moeder maken het goed.

 

Hulpgelden

Er zijn sinds zaterdag meer dan 2.300 naschokken gemeten, waarvan vier met een kracht groter dan 5.0 op de Schaal van Richter. Naschokken belemmeren het hulpwerk en kunnen aardverschuivingen veroorzaken. Eén reddingswerker is omgekomen als gevolg van vallende stenen.

De Chinese regering maakte bekend dat het 1 miljard yuan (120 miljoen euro) vrijmaakt voor herbouw van het gebied en compensatie van slachtoffers en hun familie.

De wegen in het gebied zijn smal en op punten beschadigd. Daarom roepen autoriteiten hulporganisaties en particuliere initiatiefnemers op niet op eigen houtje naar het gebied te gaan om verstopping van wegen te voorkomen.

dinsdag 23 april 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Reddingswerk Sichuan bemoeilijkt door slecht weer
Zware aardbeving treft Sichuan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder