economie cultuur politiek RSS

21 doden bij geweld in Xinjiang

Bij een gewelddadig incident zijn 15 overheidsfunctionarissen en 6 vermoedelijke terroristen gedood. Het geweld had plaats in de provincie Xinjiang, een provincie waar Oeigoeren wonen.

Drie gemeenteambtenaren ontdekten een groep verdachte mannen met messen in een huis in Bachu, 1.200 kilometer ten zuidwesten van de provinciehoofstad Urumqi. Toen ze de situatie telefonisch aan hun baas wilden melden, werden ze aangevallen en gegijzeld. Andere ambtenaren en politiemensen die op de melding afkwamen werden gedood, 12 in totaal. Vervolgens werd het huis in brand gestoken.

Een tweede groep politieagenten schoot zes verdachten dood. Later bleken de gegijzelde ambtenaren ook om het leven gekomen.

 

Oeigoerse terroristen

Chinese autoriteiten melden dat een eerste onderzoek aanleiding geeft te vermoeden dat de zes terroristen zijn, die gewelddadige aanvallen aan het voorbereiden waren. Er zouden in het vervolg op het incident nog eens acht van terrorisme verdachte burgers zijn aangehouden.

In Xinjiang wonen de Oeigoeren, een etnische minderheid van Turkssprekende moslims. Hoewel ze een autonome status binnen China hebben die hen rechten geeft om de eigen taal en cultuur te behouden, voelen veel Oeigoeren zich gediscrimineerd; een deel streeft ook autonomie na.

In 2009 kwam het tot omvangrijke rellen in Xinjiang tussen Oeigoeren en Han-Chinezen. Er vielen toen zeker 156 doden en het leger kwam er aan te pas de orde te herstellen. De Chinese overheid stimuleert Han-Chinezen zich in de provincie te vestigen met subsidies en belastingvoordeel.

UPDATE - BBC Asia heeft een journalist naar het gebied gestuurd. Hij meldt dat ooggetuigen twijfels hebben over de lezing van de autoriteiten over het incident. De zes doden zouden een streng religieus gezin vormen, die door de lokale overheid herhaaldelijk werd opgeroepen hun leefstijl aan te passen.

woensdag 24 april 2013Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder