economie cultuur politiek RSS

Hoofdredacteur gedegradeerd na schandaal

De directeur en hoofdredacteur van de in opspraak geraakte New Express is uit zijn functie ontheven. Hij wordt gedegradeerd nadat autoriteiten een rectificatie van de krant eisten.

Hoofdredacteur Li Yihang is door de eigenaren van Xinkuaibao (New Express) vrijdag uit zijn functie ontheven. Hij kan wel aanblijven als adjunct-hoofdredacteur. Adjunct-directeur Ma Dongjin moet vertrekken.

De eigenaren benoemden twee partijfunctionarissen als vervangers. Nieuwe directeur wordt Liu Hongbing en Sun Xuan hoofdredacteur.

 

Schoon schip

De personele wijzigingen volgen nadat het Bureau voor Pers, Film, Radio en TV van de provincie Guangdong donderdag eiste dat de krant schoon schip zou maken. De krant moet bovendien op zijn voorpagina eerdere berichtgeving rectificeren.

De krant uit Guangzhou raakte in opspraak door berichtgeving van onderzoeksjournalist Chen Yongzhou over het bedrijf Zoomlion eerder dit jaar. De fabrikant van bouwmachines in Changsha werd er in een serie artikelen van beschuldigd de verkoopcijfers gunstiger voor te stellen dan ze in werkelijkheid waren. Zoomlion heeft die berichten altijd ontkend en deed op 9 september aangifte van smaad.

 

Wending

Vrijdag 18 oktober werd Chen aangehouden voor verhoor. Zijn krant begon een campagne waarin om zijn vrijlating werd gevraagd. De campagne trok veel aandacht en werd door meerdere Chinese media ondersteund. Op zaterdag 26 oktober nam de zaak een wending toen Chen in uitzending van staatszender CCTV vertelde dat hij geld had aangenomen om over Zoomlion te publiceren en dat hij door derden verstrekte informatie niet zelf op waarheid had gecontroleerd.

Afgelopen zondag bood de krant zijn lezers al excuses aan. Het Bureau voor Pers, Film, Radio en TV heeft de werklicensie van Chen ingetrokken.

 

Losse eindjes

Een aantal zaken blijven onduidelijk. Chen mag dan onprofessioneel hebben gehandeld door geld aan te nemen, maar waren zijn berichten ook onwaar? Waarom deed Zoomlion pas in september aangifte, maanden nadat Chen zijn artikelen begon te publiceren? En wie gaf Chen geld om over Zoomlion te publiceren en verstrekte hem de informatie waarop hij zijn artikelen baseerde?

vrijdag 1 november 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Gedetineerde journalist bekent valse berichtgeving
Chinese krant doet oproep voor vrijlating journalist
'Media moeten publieke opinie beter sturen'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder