economie cultuur politiek RSS

Beijing wil winterspelen 2022

Het Olympisch Comité van China heeft Beijing formeel kandidaat gesteld voor de winterspelen in 2022. Daarvoor zal worden samengewerkt met de stad Zhangjiakou. Het zou voor het eerst zijn dat een stad zowel de zomer- als winterspelen ontvangt.

Dinsdagavond maakte staatspersbureau Xinhua de Chinese nominatie bekend. De bedoeling is dat Beijing de plek wordt voor alle ijssporten, terwijl in het 200 kilometer noordwestelijk van de hoofdstad gelegen Zhangjiakou de sneeuwsporten gaan plaatsvinden.

Volgens het olympisch comité beschikt Beijing al over vrijwel alle benodigde faciliteiten. Er moet alleen nog een overdekte schaatsbaan voor het baanschaatsen worden aangelegd. Maandag is al besloten tot de aanleg van een nieuwe 174 kilometer lange sneltreinverbinding tussen Beijing en Zhangjiakou.

 

Goede hoop, twee obstakels

Het Chinese Olympisch Comité heeft goede hoop op toewijzing. Het denkt dat de goede ervaringen met de zomerspelen van 2008 in het voordeel van Beijing werken.

Het comité erkent dat er ook obstakels zijn. De winterspelen van 2018 zijn aan Zuid-Korea toegewezen en meestal vinden de volgende spelen dan op een ander continent plaats. Ondanks dat de schaatssporten indoor plaatshebben, is ook de luchtvervuiling een probleem. De Chinese organisatoren zijn hoopvol dat de luchtvervuiling over tien jaar aanmerkelijk zal zijn verminderd.

 

Deadline volgende week

Op donderdag 14 november is de deadline voor kandidaatsteliingen. Vooralsnog hebben alleen Beijing en Almaty (Kazachstan) zich aangemeld.

In München wordt zondag een referendum gehouden om te beslissen over de kandidatuur. Ook Oslo (Noorwegen), Lviv (Oekraïne), Nice (Frankrijk) en Stockholm (Zweden) zouden een nominatie overwegen.

dinsdag 5 november 2013


Gerelateerde onderwerpen:

'Dramatische terugloop toerisme naar Beijing'
China presenteert plan voor schonere lucht

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder