economie cultuur politiek RSS

Chinezen gaan in Assen babymelkpoeder maken

Chinezen gaan in Assen babymelkpoeder maken

Het Chinese Xian Consummate gaat in Assen miljoenen investeren in een melkpoederfabriek. Dat vertelde wethouder Henk Matthijse aan het Financieele Dagblad.

Met de bouw van de fabriek is een bedrag van 20 tot 30 miljoen euro gemoeid en moet op termijn 200 arbeidsplaatsen opleveren. De bouw moet in januari beginnen. Volgens de wethouder is de fabriek een joint venture met een niet nader genoemde Nederlandse onderneming.

Het FD vermoedt dat het om Scepter Brands Company uit Breda gaat. Scepter Brands maakt Babymill-melkpoeder dat via Konful International uit Hong Kong, de moedermaatschappij van Xian Consummate, in China wordt verkocht.

 

Voedselschandalen

Het is voor het eerst dat de Chinezen een fabriek in Nederland bouwen om producten te maken voor de Chinese markt. Dat heeft alles te maken met voedselschandalen daar, zoals het melamine-schandaal in 2008, waarbij met een giftige stof aangelengde melk werd verkocht. Als gevolg van dat schandaal stierven zes baby's en werden 53.000 baby's in het ziekenhuis opgenomen.

Chinezen zijn wantrouwig ten opzichte van de lokale voedselindustrie, maar ronduit panisch als het om de gezondheid van hun kinderen gaat. Als gevolg van de éénkindpolitiek hebben veel Chinese gezinnen -de naam zegt het al - maar één kind, dat verondersteld wordt later voor de ouders te zorgen.

Veel Chinezen kopen in Europa en de VS 'veilige' melkpoederproducten om het voor de familie (of als handel) naar China te verschepen. Reden waarom sommige retailorganisaties hun verkopen per klant hebben gemaximeerd om lokale klanten niet teleur te stellen. Fabrikanten als Hero en Danone (eigenaar van Nutricia) melden dat het productie van melkpoeder de afgelopen maanden flink is opgevoerd om aan de onofficiële import door China te voldoen.

woensdag 24 april 2013Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder