economie cultuur politiek RSS

Eerste besmetting vogelgriep buiten China

Eerste besmetting vogelgriep buiten China

Taiwan meldt een eerste besmetting met het H7N9-virus buiten China. De wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt dat dit type vogelgriep mogelijk besmettelijker is dan de H5N1-uitbraak die in 2003 aan zeker 360 mensen het leven kostte.

Bij een 53-jarige Taiwanese zakenman die op 9 april is teruggekeerd van het Chinese vasteland is een besmetting met het H7N9-virus vastgesteld. De man was op zakenreis in de provincie Jiangsu. Hij is drie dagen later ziek geworden en opgenomen in het ziekenhuis, waar hij nu nog verblijft.

De Chinese autoriteiten melden dat het aantal geregistreerde besmettingen op het Chinese vasteland is opgelopen tot 108, waarvan er 23 zijn overleden. Het ministerie van Financiën maakte bekend dat het 303 miljoen yuan (ongeveer 36 miljoen euro) beschikbaar stelt voor onderzoek naar griep en luchtweginfecties.

 

Makkelijk overdraagbaar

Volgens het WHO-team dat in China de uitbraak onderzoekt, is het H7N9-virus mogelijk makkelijker van dier op mens over te dragen dan eerdere uitbraken. De WHO leidt dat af aan het feit dat het virus bij zeer weinig dieren is aangetroffen (alleen vogels, geen varkens), terwijl het aantal menselijke besmettingen relatief groot is. Daardoor verwacht de WHO ook dat het aantal besmettingen verder zal oplopen.

Mens-tot-mensbesmettingen sluit de WHO niet uit, maar het gaat om zeldzame gevallen, waarbij naaste familieleden een zieke hebben verzorgd. De WHO vreest daarom niet dat dit virus tot een pandemie leidt.

Hoewel de consumptie van kip in China is gekelderd, laat de WHO weten dat het eten van (gare) kip geen gezondheidsrisico oplevert.

donderdag 25 april 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Vogelgriep eist 20ste dode
Besmettingen H7N9-virus lopen op tot 87
Opnieuw meer besmettingen vogelgriepvirus

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder