economie cultuur politiek RSS

China viert een vogelvrije vakantie

China viert een vogelvrije vakantie

Honderden miljoenen Chinezen vieren een driedaagse meivakantie, maar ze mijden alles wat met vogels te maken heeft. De angst voor het H7N9-virus zit er diep in.

Het is niet zo druk als met Chinees nieuwjaar, maar toch is een enorme stroom Chinese vakantiegangers op gang gekomen. In verband met de viering van 1 mei, de Dag van de Arbeid, hebben veel Chinezen drie dagen vrij. Korte tripjes naar binnenlandse bestemmingen zijn van oudsher populair.

Volgens Chinese staatsmedia laat men het gebied waar het H7N9-virus is vastgesteld, niet links liggen. Maar het programma is aangepast, uit angst voor het vogelgriepvirus waarmee inmiddels meer dan 120 personen zijn besmet en waaraan 23 mensen zijn overleden.

 

Agritainment farm

Boerderijen waar stadsmensen het boerenleven kunnen zien, zogeheten agritainment farms, hebben hun pluimvee tijdelijk verborgen. En hoewel het eten van gekookt vlees geen probleem is, hebben restaurants kip en eend maar van het menu gehaald.

De enige regio's die te lijden hebben van toeristen met griep-angst zijn moerasdelta, waar veel wilde vogels voorkomen. Zolang de deskundigen de bron van besmetting nog niet met zekerheid vast hebben kunnen stellen, houdt men ook rekening met de mogelijkheid dat uitwerpselen van trekvogels het virus verspreiden.

Maar een paar dagen vakantie laten de Chinezen zich niet ontzeggen, al is het dan een bezoek aan Beijing zonder Peking Eend, of een bezoek aan Hainan, maar dan zonder gezouten kip met rijst.

dinsdag 30 april 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Eerste besmetting vogelgriep buiten China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder