economie cultuur politiek RSS

Herdenking Mao's geboortedag wordt versoberd

Herdenking Mao's geboortedag wordt versoberd

Een groot gala ter gelegenheid van de 120ste geboortedag van Mao is afgeblazen en een 100-delige tv-serie over zijn leven is uit de programmering verwijderd. China's leiderschap heeft even geen behoefte aan Mao-verering.

Je zal maar de maker zijn van de 100-delige documentaireserie over het leven van voorzitter Mao. Een paar dagen voordat de uitzendingen zouden beginnen is de serie uit het programmaschema van CCTV gehaald.

En de producent van het grootse gala "Het roodst is de zon en het dierbaarst is voorzitter Mao" kreeg een eenregelig briefje van de propaganda-afdeling van de communistische partij dat voorstellingen in het kader van Mao's geboortedag zonder voorafgaande toestemming niet mogelijk zijn. Hij begreep de hint, annuleerde het gala en verving alle posters in de stad voor die van een nieuwjaarsgala. Voor de zekerheid heeft de beeltenis van de voorzitter plaatsgemaakt voor een foto van de Grote Hal van het Volk.

 

Een onsje minder Mao

De verwachting was dat de 120ste geboortedag van Mao op 26 december in China groots gevierd zou worden. Maar blijkbaar heeft de partijtop anders besloten.

Opmerkelijk is dat de doorgaans nationalistische krant Global Times zelf het antwoord geeft op de vraag waarom de viering wordt versoberd. "De autoriteiten willen niet dat de herdenking teveel aandacht krijgt" zegt Wang Zhanyang, directeur politieke wetenschappen bij het Centrale Socialistische Instituut, tegen de krant.  "Sommige conservatieve lui in de provincie en autoriteiten met gevestigde belangen die tegen hervormingen zijn zullen de gelegenheid misbruiken om Mao's meest conservatieve gedachtengoed te promoten."

 

Shaoshan viert gewoon feest
Dat neemt niet weg dat in zijn geboorteplaats Shaoshan, Mao groots zal worden herdacht. De stad en de provincie Hunan hebben twee miljard yuan (240 miljoen euro) uitgegeven om de herdenking luister bij te zetten. Het leidde tot een stroom van kritische reacties in China.

In oktober werd de 100ste geboortedag van Xi Zhongxun nog uitgebreid gevierd. Hij is de in 2002 overleden vader van de huidige president en partijleider Xi Jinping.

donderdag 12 december 2013

Gerelateerde personen:

Mao Zedong

Gerelateerde onderwerpen:

Ophef over Mao's verjaardag
Geboortedag Xi Zhongxun groots gevierd

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder