economie cultuur politiek RSS

Fifa: 'China kan in 2030 WK voetbal organiseren'

China zou een bid kunnen uitbrengen voor de organisatie van het WK voetbal in 2030. Daarvoor moeten nog wel een aantal tussenstappen worden genomen, zegt Jerome Valcke, secretaris-generaal van de Fifa.

Er liggen enorme kansen voor het voetbal in China. Daarom zou de Volksrepubliek prioriteit moeten geven aan het ontwikkelen van deze sport. Dat zegt de secretaris-generaal van de wereldvoetbalorganisatie Fifa, Jerome Valcke, in een interview met Xinhua.

Valcke denkt dat China een gooi kan doen om de organisatie van het een na grootste sportevenement ter wereld in 2030 of 2034 binnen te slepen. "Dit is het juiste moment voor China", zegt Valcke.

 

Eerst de jeugd ontwikkelen

De WK's tot 2022 zijn al toegewezen aan Brazilië (2014), Rusland (2018) en Qatar (2022). Het WK in 2026 zal plaatsvinden in een Noord- of Zuid-Amerikaans land of Afrika. Dan is Azië weer aan de beurt.

Om China's succeskansen te vergroten, raadt Valcke aan op de korte termijn in te zetten op aankomende talenten. "China zou kunnen overwegen het WK voor spelers onder de 20 jaar te organiseren. Die zijn tot 2019 toegewezen. Maar waarom niet in 2021 of 2023?"

 

Chinese voetbaldroom

Valcke is bekend met de Chinese voetbaldroom van president Xi Jinping, die behalve van basketbal ook van voetbal houdt. Xi zei eerder dit jaar dat hij drie dromen heeft: dat China zich snel zou kwalificeren voor een WK, dat China op termijn een WK mag organiseren en dat China ooit een WK zal winnen.

Valcke: "China heeft de beste spelers in de NBA, jullie zijn goed in teamsporten. Dan moet voetbal jullie volgende doel zijn."

 

WK clubteams

Valcke werd geïnterviewd in de marge van het WK voor clubteams in Marokko. Daar spelen de winnaars van de Champions League-competities van zes continenten tegen elkaar. Voor het eerst is daar een Chinese club bij: Guangzhou Evergrande.

Guangzhou verloor de halve finale van Bayern München met 3-0 en speelt zaterdag om de 3e plaats tegen Atlético Mineiro uit Brazilië.

UPDATE - Guangzhoi Evergrande verloor de kleine finale tegen Atlético Mineiro met 3-2 en is dus vierde geworden op het WK voor clubteams.

zaterdag 21 december 2013

Gerelateerde personen:

Yao Ming

Gerelateerde onderwerpen:

Guangzhou wint Aziatische Champions League
Geen prestaties, wel de hoofdprijs
Wedstrijd Oranje niet uitverkocht

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder