economie cultuur politiek RSS

Onderzoek naar vaccin na dood zeven baby's

Chinese gezondheidsautoriteiten gaan onderzoek doen naar de dood van tenminste zeven baby's. De pasgeborenen overleden na het toedienen van een geelzucht-vaccin van fabrikant Biokangtai.

De afgelopen weken zijn zeven baby's gestorven, vier in de provincie Guangdong, twee in Hunan en één in Sichuan, nadat ze een vaccin tegen hepatitus-B hadden gekregen.

De symptomen zijn steeds hetzelfde: een paar minuten na toedienen van het vaccin wordt het kind ziek, loopt blauw aan en sterft binnen een uur.

 

Tekort aan vaccins

In China is het gebruikelijk dat baby's vrijwel direct na de geboorte tegen geelzucht worden ingeënt. Ziekenhuizen hebben opdracht gekregen in afwachting van onderzoeksresultaten geen vaccins van Biokangtai te gebruiken.

Iedere dag worden er in China gemiddeld 50.000 kinderen geboren. Biokangtai heeft een marktaandeel van 60 procent. Er wordt dan ook een tekort aan vaccins verwacht.

 

Fabrikant ziet geen verband

Volgens Biokangtai is er geen verband tussen de dood van de zeven en zijn vaccins. Er zouden geen onregelmatigheden zijn geconstateerd bij de productie, opslag of transport. Bovendien zouden de vaccins die zijn geleverd aan ziekenhuizen waar de sterfgevallen zich hebben voorgedaan uit verschillende productiepartijen komen. Volgens de verklaring van Biokangtai zouden de baby's een niet door doktoren opgemerkte ziekte hebben.

Biokangtai kwam in 2010 in opspraak toen leerlingen van een lagere school in Jieyang ziek werden. Van een groep van 84 gevaccineerde leerlingen werden er 44 duizelig en moesten overgeven. Biokangtai weet dat toen aan nervositeit van enkele leerlingen voor de vaccinatie en massahysterie bij de rest.

UPDATE - Chinese autoriteiten kondigden vrijdag een officieel onderzoek aan naar de door Biokangtai geleverde vaccins. Het bericht meldt dat er inmiddels acht verdachte babysterftes zijn.

UPDATE 2 - Xinhua meldt zaterdag dat inmiddels de dood van 12 baby's wordt onderzocht die stierven na een geelzuchtvaccinatie. Daarbij gaat het in drie gevallen om vaccins die niet door Biokangtai, maar door Beijing Tiantan Biological Products in de provincie Hainan zijn geleverd.

maandag 23 december 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Nieuw vondelingenloket direct gebruikt
China dringt kindersterfte terug
Terugroepactie na botulismebesmetting

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder