economie cultuur politiek RSS

Kwik-alarm voor babyvoedsel

China is donderdag opnieuw opgeschrikt door een terugroepactie voor babyvoeding. Drie producenten halen potjes babyvoeding met tonijn terug waarin teveel kwik is aangetroffen.

Het Nationale Centrum voor Voedselveiligheidonderzoek maakte bekend dat in 23 van 830 onderzochte potjes tot anderhalf keer zoveel kwik is aangetroffen als in China is toegestaan. Naast twee locale merken, moet ook de Chinese werkmaatschappij van H.J. Heinz producten terugroepen.

Chinezen zijn wantrouwig als het om de betrouwbaarheid van voedsel gaat; wijs geworden door een serie schandalen. Maar als het om het voedsel voor de kinderen gaat, reageren Chinese ouders ronduit panisch. Vanwege de eenkindpolitiek zijn ze extra zorgzaam voor hun enige kind. Wie het zich kan veroorloven koopt buitenlandse merken, of –nog beter- geïmporteerd baby- en kindervoedsel uit landen die als veilig worden beschouwd.

 

Frauduleus gedrag

Pijnlijk is het dan ook dat Heinz betrokken is bij de terugroepactie van tonijnhapjes. Maar de meeste Chinese consumenten begrijpen ook wel dat kwik niet door slordigheid of opzettelijk aan tonijn wordt toegevoegd, maar zich langs natuurlijke weg in vis ophoopt. Wel zijn er vragen waarom de kwaliteitscontrole van de fabrikanten zelf is tekortgeschoten.

Maar soms is het gerommel met voedsel ronduit frauduleus. Chinese fabrikanten van babymelkpoeder zagen hun omzetten kelderen na het melamineschandaal in 2008, waarbij meer dan 50.000 baby’s in het ziekenhuis moesten worden opgenomen; zes baby's overleden. Fabrikanten zagen kansen door hun Chinese melkpoeder naar Nieuw-Zeeland te verschepen en het daar direct rechtomkeer te laten maken om zo het begeerde label ‘Imported from New Zealand’ te kunnen voeren.  Voor sommige fabrikanten was dat nog te omslachtig; die hebben gewoon op hun etiket gedrukt dat hun poeder uit veilig beschouwde landen was geïmporteerd. De Chinese overheid bereidt momenteel nieuwe regels voor waaraan geïmporteerd voedsel moet voldoen.  

donderdag 2 mei 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Chinezen gaan in Assen babymelkpoeder maken

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder