economie cultuur politiek RSS

Seksschandaal leidt tot val van lokale partijbonzen

Seksschandaal leidt tot val van lokale partijbonzen

Drie hoge partijfunctionarissen zullen worden vervolgd nadat ze ongewild de hoofdrol speelden in heimelijk gemaakte sekstapes. De video's zijn gemaakt door een vastgoedexploitant.

De zaak kwam aan het rollen nadat in november 2012 door journalist Zhu Ruifeng beelden van een sekstape met een hoge partijfunctionaris op het internet werden gezet. Zhu heeft minimaal tien verschillende tapes in zijn bezit, die al in 2007 zijn opgenomen. Maar de autoriteiten hebben er nog veel meer ontdekt. In totaal zijn er 21 mannen waarvan opnames in de slaapkamer zijn gemaakt. Het gaat om 15 hogere ambtenaren en bestuurders en 6 managers van staatsbedrijven.

Belangrijkste betrokkene is Lei Zhengfu, partijbaas in de miljoenenstad Chongqing (foto, links). Hij is drie dagen nadat de video op het internet uitlekte uit zijn functie gezet. Nu is bekendgemaakt dat hij zal worden vervolgd wegens corruptie, machtsmisbruik en onbetamelijk gedrag met vrouwen. Hij riskeert de doodstraf. Hij zal bovendien uit de communistische partij wordt gezet. De partij staat niet toe dat partijfunctionarissen buitenechtelijke relaties onderhouden.

 

Verleidingstruc

Ook tegen twee andere hoge officials zal vervolging worden ingesteld; Xia Zeliang, voormalig partijleider in Nan'an, en Han Shumin, oud-gouverneur van Changshou. Tegen de overige 18 worden disciplinaire maatregelen door de partij genomen.

De mannen zijn verleid door een 18-jarige studente die in opdracht van 'een criminele organisatie' werkte. Die organisatie zou, volgens de autoriteiten, als oogmerk hebben de mannen met de video's te chanteren om zo overheidscontracten binnen te slepen.

 

Chongqing news

De studente heeft bekendgemaakt dat het gaat om vastgoedondernemer Xiao Ye uit de Chongqing-regio. Zij heeft 50.000 yuan (6.000 euro) voor haar medewerking gekregen om met partijbonzen het bed te delen in een met videocamera's geprepareerde kamer en nog eens 300 yuan (35 euro) voor iedere keer dat dit gebeurde. Zij zal waarschijnlijk ook worden vervolgd.

De nieuwe regering heeft corruptiebestrijding tot speerpunt uitgeroepen. Hoewel er veel ambtenaren en lagere bestuurders zijn aangepakt, zijn er nog niet zo veel hoge bobo's vervolgd.

 

woensdag 8 mei 2013

Gerelateerde personen:

Liu Zhijun

Gerelateerde onderwerpen:

China vervolgt duizenden corruptiezaken
China opent kliklijnen tegen corruptie
Oud-minister voor rechter wegens corruptie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder