economie cultuur politiek RSS

Transparantie-activist Xu Zhiyong voor rechter

Woensdag is in Bejing het proces gestart tegen de advocaat en activist Xu Zhiyong, die wordt beschuldigd van oproepen om de openbare orde te verstoren. Xu is oprichter van de Beweging van Nieuwe Burgers, die oproept tot politieke hervormingen.

Xu werd in juli aangehouden omdat hij mensen zou hebben opgeroepen om te demonstreren. Sindsdien was hij gedetineerd. Volgens Xu's advocaat zijn vijf getuigen die hij had opgeroepen door de rechtbank afgewezen. Xu en zijn advocaat hebben daarom besloten te zwijgen tegen tijdens het proces, dat zij als illegaal beschouwen.

De start van het proces ging met enig rumoer gepaard; filmploegen van de BBC en CNN werden door de politie gehinderd toen zij bij de rechtbank wilden filmen. Volgens CNN-verslaggever David McKenzie werden daarbij rake klappen en schoppen uitgedeeld door personen in burgerkleding die zich niet wilden identificeren. Diplomaten die het proces wilden bijwonen werden niet in de rechtszaal toegelaten.

 

Beweging eist meer transparantie overheid

Xu stond aan de basis van de Beweging van Nieuwe Burgers; een groep die China binnen het bestaande politieke systeem wil vernieuwen. Men wil meer transparantie van de overheid en minder financiële ongelijkheid. Het beroept zich daarbij op de bestaande Chinese grondwet.

Hoewel de agenda van de groep deels gelijkloopt met die van de politieke top, wordt de beweging door China's leiders niet vertrouwd omdat ze ook oproepen tot transparantie over de vermogens van politieke leiders en hun directe familie. Deze week zijn er meerdere rechtszaken tegen nog eens zeven symphatisanten van de Beweging van Nieuwe Burgers. Ze worden niet gezamenlijk behandeld omdat het volgens de autoriteiten om gewone strafbare feiten gaat en hebben de zaken niets met elkaar te maken. Xu riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar.

 

Onderzoek naar vermogen rode adel

Juist vandaag kwam in het nieuws dat de familieleden van China's politieke elite grote sommen geld in belastingparadijzen hebben ondergebracht. Volgens onderzoeksjournalisten heeft ook de zwager van president en partijleider Xi Jinping zijn vermogen op de Britse Maagdeneilanden gestald.

woensdag 22 januari 2014

Gerelateerde personen:

Xu Zhiyong

Gerelateerde onderwerpen:

'Rode adel stalt vermogen in belastingparadijzen'
Vervolging voor activist Xu Zhiyong
Kritische miljardair vastgezet voor verstoren orde

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder