economie cultuur politiek RSS

China gaat voetgangers heropvoeden

Beijing en andere grote steden gaan voetgangers die de verkeersregels overtreden harder aanpakken. Sinds maandag wordt er direct beboet bij het oversteken bij rood licht of negeren van aanwijzingen door verkeersassistenten.

Het is waar, Chinese voetgangers en fietsers negeren het rode licht net zo vaak als Nederlandse. Chinese autoriteiten willen daar nu korte metten mee maken. In april startte een nationale campagne om voetgangers te bewegen zich aan de regels te houden. Alleen al in Beijing werden 20.000 rood-licht-overstekers mondeling gewaarschuwd.

En sinds maandag is het menens. Overtreders krijgen direct een boete van 10 yuan (1,20 euro). Als de groep mensen die tegelijk oversteekt zo groot is dat die niet allemaal kunnen worden beboet, moet een politieagent de leader of the pack bekeuren; de persoon die als eerste overstak en zo wachtenden aanmoedigt dat ook te doen.

 

Recht van de sterkste

Volgens de autoriteiten is het gedrag van voetgangers een groot probleem. Iedereen die in China is geweest zal dat betwijfelen. Je ziet de gekste dingen op Chinese wegen, waar het recht van de sterkste geldt. Dat zijn meestal niet voetgangers.

Ook als je bij groen licht oversteekt, ben je je leven niet zeker. Anders dan in Nederland mag in China rechtsafslaand verkeer door rood licht rijden. Vervolgens zou dat afslaande verkeer voorrang moeten verlenen aan rechtdoorgaand verkeer zoals voetgangers. Maar een zebrapad maakt op een Chinese automobilist geen enkele indruk. Om geen twijfel te laten bestaan over zijn intentie niet te zullen stoppen, maakt de automobilist die het zebrapad kruist juist snelheid.  De voetganger past zich aan, geeft voorrang aan het verkeer dat het niet heeft en ziet het licht van groen in rood veranderen. En kan daarvoor nu een boete krijgen ook.

vrijdag 10 mei 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder