economie cultuur politiek RSS

India en China halen voorzichtig banden aan

Is er ruimte voor twee tijgers op de berg? Dat vragen politieke analisten zich af nu de twee economische grootmachten van Azië de banden willen aanhalen. Maar er is veel oud zeer dat de relatie vertroebelt.

De Indiase minister van buitenlandse zaken Salman Khurshid sluit zaterdag een tweedaags bezoek aan Beijing af. Hij is daar op het hoogste niveau door partijfunctionarissen en zijn Chinese ambtsgenoot Wang Yi ontvangen. Er was zelfs een ontvangst door de Chinese premier Li Keqiang (foto), die van 19 tot en met 21 mei naar India reist voor zijn eerste buitenlandse reis.

Vriendelijke woorden en goede intenties werden uitgesproken, zoals bij alle internationale bezoeken aan de Chinese hoofdstad. Naar verluidt is het beide landen ernst om de relaties op economisch gebied te verbeteren.

 

Grenstwisten

Beide landen hebben veel gemeen. Ze zijn qua bevolkingsaantal de grootste twee landen ter wereld, met ieder een thuismarkt van meer dan 1 miljard inwoners. Beide landen groeien economisch snel. En zowel India als China willen dat succes vertalen naar een prominente rol op het wereldtoneel.

Het bezoek viel bijna nog in het water, na een serieus grensincident in Oost-Kashmir. China liet militairen twee weken geleden een tentenkamp opslaan 10 kilometer landinwaarts van de onofficiële de facto grens die beide landen aanhouden. Na dagen onderhandelen tussen diplomaten van beide landen, trok China de militairen vlak voor het bezoek terug. Maar China gaf met een militaire expeditie  een krachtig signaal af dat het de grenskwestie bepaald niet als afgedaan beschouwt. China en India spraken vandaag de wens uit dat het grensconflict definitief en langs weg van onderhandelingen wordt opgelost. Khurshid ontmoette tijdens zijn bezoek ook Yang Jiechi, oud-minister van buitenlandse zaken en door Beijing aangewezen om over het grensconflict te onderhandelen.

 

Ander oud zeer

Behalve een grensconflict om een gebied ter grootte van 138.000 vierkante kilometer, zijn er nog twee problemen die de relatie tussen beide landen vertroebelen. Beijing is nog altijd verbolgen dat India onderdak biedt aan de Dalai Lama, de gevluchte geestelijk leider van Tibet, in Dharamsala en de Tibetaanse regering in ballingschap in New Delhi. Op zijn beurt is India boos dat China zijn aartsvijand Pakistan politiek, militair en economisch steunt.

zaterdag 11 mei 2013

Gerelateerde personen:

Li Keqiang
Wang Yi

Gerelateerde onderwerpen:

India wil terugtrekking Chinese troepen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder