economie cultuur politiek RSS

Twee dodelijke mijnrampen in 24 uur

Bij een explosie in een kolenmijn in de provincie Sichuan zijn zaterdagmiddag 27 mijnwerkers omgekomen. Het was de tweede Chinese mijnramp binnen een etmaal, want vrijdag kwamen 12 mijnwerkers om in de provincie Guizhou. Een mijnwerker in China heeft een tien maal zo grote kans om bij zijn werk om te komen dan een collega in de VS.

Het werken in de mijnbouw is zwaar, vies en vooral gevaarlijk; dat geldt voor alle landen in de wereld. Ook in de VS, na China de tweede leverancier ter wereld van steenkool, komen nog iedere maand 10 mijnwerkers op hun werk om het leven. Maar China heeft wel een heel slechte veiligheidsreputatie als het om mijnbouw gaat. In 2012 kwamen er meer dan 1.300 mensen om bij ongelukken in mijnen.

China heeft de grootste mijnbouwindustrie ter wereld. Zo bezien is het niet gek dat het koploper is als het om dodelijke ongelukken gaat; zeker als je bedenkt dat Chinese mijnbouw vrijwel geheel ondergronds plaatsheeft, waar in andere landen soms aan de oppervlakte wordt gewonnen. Ondergrondse mijnbouw is sowieso gevaarlijker vanwege gasvorming en bij een mogelijke ontploffing volgt vrijwel altijd instorting van mijngangen.

 

Strengere regels

Maar ook relatief is de veiligheidsreputatie van de Chinese mijnbouwsector slecht. China is goed voor 40 procent van alle mijnbouwactiviteiten in de wereld, maar voor 80 procent van alle mijnbouwdoden.

Sinds een aantal jaren zijn er strengere veiligheidsregels waaraan bedrijven zich moeten houden. En die hebben effect gehad, want in 2004 bedroeg het aantal doden in deze sector nog meer dan 6.000.

Maar er valt nog veel te verbeteren. China zou een voorbeeld kunnen nemen aan India, de op twee na grootste leverancier van kolen. Dat wist het aantal ongelukken en daarmee het aantal doden in een paar jaar tijd terug te dringen van jaarlijks 200 tot 35 per jaar.

UPDATE- Chinese autoriteiten melden dat het dodental van de mijnramp in Sichuan is bijgesteld naar 28. Nog eens 18 mijnwerkers liggen in het zioekenhuis, waarvan acht in kritieke toestand. Het ongeluk is te wijten aan slechte ventilatie, waardoor gas zich kon ophopen. Volgens het staatsbureau voor arbeidsomstandigheden was er sprake van 'illegale mijnactiviteiten', zonder dat verder te preciseren. Alle vergunningen van de Taozigou-mijn worden ingetrokken en het bedrijf moet sluiten.

zondag 12 mei 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder