economie cultuur politiek RSS

China begrijpt ophef over journalistenvisa niet

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken verzet zich tegen het beeld dat de Amerikaanse journalist Austin Ramzy het land is uitgezet. Hij heeft alleen geen nieuw visum gekregen.

China is 'ontstemd' over de bemoeienis van de Amerikaanse overheid in de kwestie Ramzy. Het Witte Huis liet donderdag weten dat het teleurgesteld is dat de journalist van The New York Times geen nieuw journalistenvisum had gekregen en gedwongen is China te verlaten. Washington liet verder weten dat het zich zorgen maakt over beperkingen die buitenlandse correspondenten in China ondervinden.

Niets van waar, reageerde het Chinese ministerie van buitenlandse zaken vrijdag. Het beeld dat Ramzy het land wordt uitgezet of gedwongen moet verlaten klopt niet, staat in een verklaring die door staatspersbureau Xinhua werd verspreid.

 

Soepelheid betracht

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken roept de Amerikanen op zich aan de feiten te houden. En die feiten, zegt Beijing, zijn dat Ramzy juist soepel door de autoriteiten is behandeld.

In het voorjaar verruilde Ramzy, die al zes jaar vanuit China bericht, zijn werkgever Time Magazine voor de NYT. In mei leverde hij zijn werkvergunning in, die gebonden is aan zijn (oude) werkgever. In de maanden daarna heeft China hem gewoon laten werken, ondanks het feit dat hij op dat moment niet over een geldig journalistenvisum beschikte en daarmee de Chinese wet overtrad. Nadat het jaar afliep, heeft China hem nog een tijdelijk visum voor een maand gegeven, zodat hij rustig zijn vertrek kon voorbereiden. Dat Ramzy donderdag halsoverkop naar Taiwan vertrok, is dus zijn eigen schuld.

 

Feiten, feiten, feiten

Blijft het feit dat Ramzy geen nieuw journalistenvisum heeft gekregen. Volgens het ministerie is zijn aanvraag nog niet afgehandeld, zonder duidelijk te maken of en wanneer dat wel het geval zal zijn.

Volgens de vereniging van buitenlandse correspondenten in China zijn de bezwaren tegen Ramzy gefabriceerd. Andere buitenlandse journalisten die gedurende het jaar van werkgever veranderden hadden geen problemen hun visa te verlengen. Feit is dat het eigenlijk alleen de journalisten van Bloomberg en NYT zijn, die problemen hebben met hun journalistenvisa. Deze twee media hebben bericht over de persoonlijke vermogens van Chinese leiders en hun directe familie. Dit onderwerp geldt als politiek taboe in China.

zaterdag 1 februari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

New York Times wil Chinese koper niet ontvangen
Alsnog werkvergunning voor Amerikaanse journalisten
China boos over 'bevooroordeelde' media VS

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder