economie cultuur politiek RSS

President Xi aanwezig bij winterspelen Sotsji

De Chinese president Xi Jinping is vrijdag bij de opening van de Olympische Spelen. Hij gebruikt het bezoek om te lobbyen voor de Chinese kandidatuur voor de winterspelen in 2022.

Xi arriveerde donderdag in Sotsji, waar hij een gesprek had met de Russische president Vladimir Poetin. De twee spraken onder meer af in 2015 een herdenkingsbijeenkomst te organiseren ter gelegenheid van de 70ste viering van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De banden tussen Rusland en China zijn het afgelopen jaar flink aangehaald. Het is de tweede keer dat Xi als president Rusland bezoekt. Ook zijn eerste buitenlandse reis nadat hij in maart 2013 president werd was naar Rusland.

 

Lobbyen voor spelen 2022

Donderdagavond had Xi een ontmoeting met de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach. Xi nodigde hem uit in augustus in Nanjing de Jeugd Olympische Spelen bij te wonen.

China is in de race om in 2022 de winterspelen te organiseren. Beijing en Zhangjiakou hebben zich gezamenlijk kandidaat gesteld. De ijssporten zouden dan in Beijing plaats moeten hebben, de sneeuwsporten in het 200 kilometer verderop gelegen Zhangjiakou. Het toewijzen van deze spelen zou volgens Xi een geweldige impuls betekenen voor de ontwikkeling van wintersporten in China.

 

China's olympische kanshebbers afwezig

Vrijdag sprak de Chinese president met Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Xi blijft tot zaterdag in Rusland. Hij zal dus nauwelijks kans hebben sportevenementen te bezoeken. China heeft 66 sporters afgevaardigd naar Sotsji. De equipe is aanmerkelijk kleiner dan in 2010, toen 94 atleten naar Vancouver afreisden. China won toen elf medailles, waarvan vijf goud.

De kans op goud lijkt dit jaar kleiner, omdat twee medaillekandidaten vanwege blessures in Sotsji ontbreken. Wang Meng, de shorttrackster die in Vancouver nog drie gouden plakken in de wacht sleepte, heeft haar enkel gebroken. Ook regerend wereldkampioene op de 500 meter schaatsen, Yu Ming, haakte vlak voor de spelen af vanwege een heupblessure.

 

Maar wie wel?

Welke Chinese deelnemers maken wel kans op een medaille?

Li Nina, freestyle skien aerials dames

Xu Mengtao, freestyle skien aerials dames

Liu Zhongqing, freestyle skien aerials heren

Fan Kexin, shorttrack dames

Pang Qing en Tong Jian, ijsdansen voor paren

Wang Bingyu, Liu Yin, Yue Qingshuang, Zhou Yan, curling dames.

Mocht u zich afvragen waarom China zoveel kanshebbers heeft in het freestyle skien; dat komt omdat het een paar jaar geleden besloot om daar goed in te worden. De sportautoriteiten hebben een groep turners succesvol ski's ondergebonden en omgeschoold tot freestyle skiers.

vrijdag 7 februari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Beijing wil winterspelen 2022

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder