economie cultuur politiek RSS

Grote politieactie tegen prostitutie Dongguan

De politie in de Zuidchinese stad Dongguan heeft zondagavond 67 sekswerkers gearresteerd en 12 uitgaansgelegenheden gesloten waar illegale seks werd aangeboden. De actie, waarbij meer dan zesduizend politiemensen waren betrokken, volgde na een tv-uitzending over misstanden in Dongguan.

Kijk, dat is nog eens een snelle reactie. Een paar uur nadat op televisie was te zien hoe in hotels en sauna's in Dongguan illegale seks wordt aangeboden, wist de lokale politie 6.525 agenten te mobiliseren voor een grote actie tegen de seksindustrie.

De politie kwam er dan ook niet goed vanaf in de CCTV-reportage. Verslaggevers filmden met de verborgen camera hoe tientallen vrouwen in hotels, karaokebars en sauna's voor seks werden aangeboden en hoe er werd onderhandeld over prijzen en diensten.

 

Van 0 tot 6.525 in een paar uur

Van de politie hadden de exploitanten niets te vrezen, zeiden hotelmanagers desgevraagd. Toen CCTV de politie belde om illegale activiteiten te melden, werd dat ter kennisgeving aangenomen.

Prostitutie is officieel verboden in China, maar betaalde seks is in vrijwel iedere stad verkrijgbaar. Dongguan heeft een reputatie opgebouwd als prosititutiehoofdstad van China. In 2010 was de stad ook in het nieuws, omdat het te hard zou optreden tegen sekswerkers. Zelfs het ministerie van openbare veiligheid viel de politie en het lokale bestuur toen af.

 

Romantisch weekend in de cel

Het Chinese zakenblad Caijing weet te melden dat bij de politieactie per ongeluk een verliefd koppel is gearresteerd dat vanwege Valentijnsdag een romantisch weekend in een hotel had geboekt. De twee hadden zich in de wellnessruimte opgesloten toen de politie het hotel doorzocht. Agenten vonden dit zo verdacht dat ze de twee arresteerden en voor het oog van de camera's naar het bureau afvoerden. Maandag erkende de politie de fout.

Als gevolg van de anti-prostitutieactie zijn ook twee politiechefs uit hun functie gezet.

maandag 10 februari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Politie misbruikt bevoegdheden tegen sekswerkers

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder