economie cultuur politiek RSS

China en Taiwan halen voorzichtig banden aan

China en Taiwan zijn overeengekomen de relaties te verbeteren en regeringsvertegenwoordigers in elkaars landen te vestigen. Het is voor het eerst in 65 jaar dat beide landen op zo'n hoog niveau met elkaar spreken.

Moeizaam, maar historisch. Voor het eerst sinds het einde van de burgeroorlog en het uitroepen van de Volksrepubliek in 1949 hebben China en Taiwan officiële besprekingen gehouden.

Dinsdagochtend arriveerde een Taiwanese delegatie in Nanjing onder leiding van de minister voor het vasteland, Wang Yu-chi. 's Middags sprak hij een paar uur met Zhang Zhijun, de Chinese vice-minister van buitenlandse zaken en verantwoordelijk voor Taiwanese zaken.

 

Getemperde verwachtingen

Er was geen agenda voor de bijeenkomst en de verwachtingen werden vooraf door beide partijen getemperd. De ontmoeting heeft eigenlijk maar één concreet resultaat opgeleverd: er worden wederzijdse vertegenwoordigingen worden geopend in Beijing en Taipei.

Die vertegenwoordigingen moeten praktische samenwerking verbeteren en de weg bereiden voor verdere onderhandelingen.

 

Jarenlang proces

De ontmoeting is een resultaat van een proces van tientallen jaren. De gezworen vijanden uit de burgeroorlog stonden decennialang recht tegenover elkaar. Pas na de dood van Mao was er ruimte voor particuliere initiatieven om de relatie te verbeteren.

Echte vooruitgang is pas geboekt in 2008, toen Ma Ying-jeou tot president van Taiwan werd gekozen. Hij staat voor een praktische lijn ten opzichte van Beijing. In 2010 werd een handelsakkoord gesloten dat het mogelijk maakt rechtstreeks handel te drijven en in elkaars economieën te investeren.

 

Hereniging ver weg

Formeel staan beide regeringen hereniging voor. China omdat het Taiwan als een afvallige provincie beschouwt die weer onder bestuur van Beijing moet worden gebracht. En Taiwan omdat het meent dat het rechtmatige bestuur van het vasteland altijd al in Taipei heeft gehuisd.

Hereniging is dan ook ver weg, te meer omdat Taiwan een welvaartsniveau en grote burgervrijheden kent die China niet heeft. Het is ondenkbaar dat Taiwan zich ongeclausuleerd bij de Volksrepubliek aansluit.

dinsdag 11 februari 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Na 65 jaar officiƫle gesprekken Taiwan en China
Taiwan vreest militaire opbouw China
Xi: 'hereniging Taiwan niet langer doorschuiven'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder